Kymsote on aloittanut fysioterapeuttien suoravastaanotot äkillisten tuki- ja liikuntaelinten sairauksien hoidossa. Fysioterapeutin suoravastaanottotoimintaa on tarjolla Haminan, Karhulan, Länsi-Kotkan, Kotkansaaren, Keltakankaan, Katajaharjun, Valkealan ja Kouvolan terveysasemien yhteydessä.

Kymenlaaksossa suoravastaanoton fysioterapeutteja on lisäkoulutettu potilaan tutkimiseen ja ohjaamiseen. Tavoite on nopeuttaa ja sujuvoittaa tuki- ja liikuntaelinpotilaiden palvelupolkua ja ohjautumista. Tällöin potilas saa hoidon nopeammin ja sairauspoissaolot vähenevät eikä asiakasta juoksuteta turhaan esimerkiksi lääkärin vastaanotolle.

Kymsotessa pääsee fysioterapeutin suoravastaanotolle täyttämällä Omaolo-oirearvion alaselkäkivun, olkapään kivun tai polven oireen vuoksi, tai hoitajan tekemän hoidon tarpeen arvioinnin kautta soittamalla terveysasemien ajanvarausnumeroon. Omaolo-oirearvioista on myös mahdollisuus saada ajanvarausoikeus sähköisesti joko fysioterapeutin tai tarvittaessa terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

Fysioterapeutti arvioi vastaanotollaan potilaan toimintakykyä ja äkillisen kivun tai oireen syytä, antaa itsehoito- ja harjoitteluohjeita, ohjeistaa käsikauppalääkkeiden käytön, kirjoittaa tarvittaessa sairauslomaa sekä ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Suoravastaanotolle voi päästä 1–3 kertaa, eli se sopii akuutteihin kiputiloihin.

Suoravastaanotto sopii kaikenikäisille

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on yhtenä tavoitteena parantaa potilaiden oikea-aikaista ohjautumista palveluun. Ohjautuminen suoraan fysioterapeutin vastaanotolle vähentää muiden ammattilaisten välillistä työtä potilaan hoitoprosessissa.

”Työpajatyöskentelyissä olemme tuoneet esiin potilaiden ohjautumisen ongelmakohtia ja pyrkineet etsimään niihin ratkaisuja kuntoutus- ja terveysasemapalveluiden kanssa”, kertoo palveluesimies Riitta Lautamies Kymsotesta tiedotteessa.

Omaolon lisäksi osa asiakkaista ohjautuu fysioterapeutin vastaanotolle ajanvarauksen kautta.

”Jos asiakas varaa lääkärinaikaa tuki- ja liikuntaelinongelmiin, voidaan asiakas ohjata suoraan fysioterapeutin suoravastaanotolle. Aika pyritään antamaan 1–3 päivän sisällä”, kertoo fysioterapeutti Minna Suntio Kotkasta.

Suntion mukaan suoravastaanotto sopii hyvin äkillisiin akuutteihin tule-ongelmiin, kuten niska-, olka-, selkä- tai lonkkakipuihin, huimaukseen tai lievän trauman kuntoutukseen. Fysioterapeutti voi konsultoida tarvittaessa myös päivystävää lääkäriä, sekä ohjata asiakkaan lääkärin tai hoitajan kiirevastaanotolle.

”Ikäjakauma on laaja. Ihan kaiken ikäiset ja kuntoiset voivat tulla, perussairaus ei sinänsä ole este tulla suoravastaanotolle, jos on kyse akuutista ongelmasta” Suntio sanoo.

Ammattilainen voi arvioida potilaan soveltuvuutta fysioterapeutin suoravastaanotolleniin sanotun red flags -oirearvion mukaan. Asiakas ohjautuu lääkärille eikä fysioterapiaan, jos kyseessä on esimerkiksi tuore trauma tai epäily muusta vakavasta sairaudesta.

Lue seuraavaksi: