Rokotevalmistaja Astra Zenecan tuotettua Euroopan unionille pettymyksen luvattua pienemmillä toimitusmäärillään toiveet ovat siirtyneet osin toiseen adenovirusvektorirokotteen valmistajaan Johnson & Johnsoniin.

Belgialaisen Jansenin kanssa omaa rokotettaan kehittänyt Johnson & Johnson on saamassa valmiiksi massatutkimukset 45 000 koehenkilöllä tammikuun lopussa.

Tuloksia yhtiö on luvannut julkistaa ensi viikon alkuun mennessä. Tämän jälkeen yhtiö voisi mahdollisesti hakea saman tien hätäkäyttölupaa.

J&J:n alustavat tutkimukset ovat osoittaneet rokotteen tuottavan hyvin vasta-aineita kaikissa ikäryhmissä ja yhden annoksen regiimillä, mikä nopeuttaisi rokotusohjelmia huomattavasti.

Yhdysvaltain rokoteohjelman Warp Speedin johtaja Moncef Slaoui on todennut odottavansa rokotteen tuovan noin 80 prosentin suojatehon, kun Astra Zenecan rokote ylsi vain 62 prosentin tehoon kahdella annoksella.

Tiistaina J&J kaatoi kuitenkin kylmää vettä Euroopan maiden toiveille pikaisesta avusta huutavaan rokotepulaan.

Yhtiön talousjohtaja Joseph Wolk kommentoi CNBC-televisiokanavalle yhtiön viime vuoden tulosta ja vahvisti mediatiedot, joiden mukaan Eurooppa joutuu odottamaan J&J:n rokotetoimituksia huhtikuulle asti.

– Olen vakuuttunut siitä, että pystymme täyttämään sitoumuksemme, joihin kuuluu sata miljoonaa annosta USA:han kesäkuun loppuun mennessä sekä 200 miljoonaa annosta vuoden loppuun mennessä Euroopan unioniin siten, että toimitukset alkavat huhtikuussa, Wolk totesi.

Toisin sanoen, vaikka yhtiö raportoisi hyvät suojatehot ensi viikon alussa ja hakisi hätäkäyttölupaa EU:ssa saman tien, J&J:n rokotteesta ei olisi apua Euroopan rokotevajeeseen helmi-maaliskuussa.

Tarkempaa tietoa Wolk ei myöskään tarjonnut siitä, kuinka suuren osan luvatusta 200 miljoonasta rokotteesta Eurooppa voisi saada ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

USA jyräsi tilauksissa

Johnson & Johnsonin rokotetoimitusten painopiste näyttää aluksi olevan vahvasti Yhdysvalloissa, aivan kuten mrna-rokotteen kehittäneellä Modernalla.

Molemmat yhtiöt ovat osa USA:n Warp Speed -rokoteohjelma, joka tarjosi merkittävää rahoitusta rokotekehitykseen mahdollistaen etenkin pienen lääkekehittäjä Modernan onnistumisen.

Valtion rahoitus Modernan uuteen rokoteteknologiaan on noussut jo 2,5 miljardiin dollariin, ja J&J on sekin saanut USA:n valtiolta vajaat 1,5 miljardia.

Modernan pienehkö alkuvaiheen tuotanto on päätynyt pääosin USA:han, ja Eurooppaan saadut toimitukset ovat jääneet vähäiseksi.

Tiistaina USA:n tuore presidentti Joe Biden ilmoitti tilanneensa lisää rokotteita sekä Modernalta että Pfizerilta ja lupasi, että kesän loppuun mennessä 300 miljoonaa amerikkalaista on rokotettu.

Nyt Johnson & Johnsonin tuoreet tiedot viittaavat siihen, että yhtiön ennakkoon valmistamat miljoonat rokotteet päätyvät Yhdysvaltoihin, mikäli yhtiö saa hätäkäyttöluvan maassa.

EU alkoi vaatia parempaa

Eurooppalaiset rokotesopimusten laatijat ovat luottaneet paljolti toiseen adenovirusrokotevalmistajaan Astra Zenecaan, joka tuotti vastikään ison pettymyksen toimitusmäärissään.

EU:n osalta Astra Zenecan toimitukset olisivat jäämässä 31 miljoonaan annokseen odotetun 80 miljoonan sijaan maaliskuun loppuun mennessä.

Tällä määrällä rokotettaisiin helmi-maaliskuussa vain 15,5 miljoonaa EU:n noin 450 miljoonasta kansalaisesta. Suomalaisia rokotettaisiin kansanrokotteeksi suunnitellulla rokotteella vain 190 000 parissa kuukaudessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Sadak Souici

Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee Astra Zenecan hakemusta tänä perjantaina.

Tehotutkimustuloksensa yhtiö julkisti joulukuussa, mutta epäselvyyksiä liittyy yhä rokotteen tehoon ikäihmisissä sekä tehokkaimpaan annostukseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Astra Zeneca on tuoreeltaan kuitenkin luvannut nopeuttaa EU:lle tarkoitettujen rokotteiden tuotantoa. EU:n poliitikot ja virkamiehet ovat olleet raivoissaan Astra Zenecan lupauksen pettämisestä.

Astra Zenecan rokotteella on ollut hätäkäyttölupa joulukuun lopusta asti Britanniassa, missä massarokotukset ovat täydessä vauhdissa. Noin kymmenen prosenttia kansasta on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa. EU:ssa osuus on parisen prosenttia.

Eurooppaan rokotteita on toistaiseksi toimittanut pääasiassa Pfizer ja Biontech. Niiden yhteisen mrna-rokotteen tuotannossa on paraikaa viiveitä, kun yhtiöt pyrkivät kasvattamaan tuotantokapasiteettiaan. Logistisesti mrna-rokote on myös vaikea, koska sen pitkäaikainen säilytys edellyttää -70 asteen lämpötilaa.

Marketwatch kertoi keskiviikkona, että omassa hankkeessaan epäonnistunut ranskalainen Sanofi – jonka kanssa Euroopan unioni kävi alustavat neuvottelut ensimmäisenä – on tarjoutunut auttamaan rokotetuotannossa Pfizeria ja Biontechiä.

Sanofin tuotanto päässee kuitenkin rullaamaan vasta kesällä, eikä siitä ole apua nyt, kun koronaviruksen entistä leviävämpi brittimuunnos riivaa vanhaa mannerta.