Tiedeuskovaisena harrastin jälleen masokismia.

Eksyin netissä merisuolaveden juomista ylistäville sivuille, ja vaikka pseudotieteellisyys tuli heti silmille, niin jatkoin lukemista merisuolaveden ihmeellisistä terveysvaikutuksista.

Lääketiede ei tietenkään myönnä merisuolaveden hyviä puolia, joten odottelen tietoa, mihin uuteen salaliittoon kuulun.

Se tunne, kun yrität selittää asialliselta vaikuttavalle ulkomaalaiselle miehelle, että masturbointi ei mädännytä selkäydintä. Tai toisen miehen suvulle, että jatkuvasti rivouksia potilaan korvaan huuteleva isoäiti ei ole lahja, vaan sairaus, koska isoäiti kuoli jo kymmenen vuotta sitten.

Se tunne.

Vierasta kulttuuria ja koulutuksen vähäisyyttä on helppo syyttää uskomusten ja huuhaan alkulähteeksi. Niinpä voisi olettaa, että meidän Pisa-lukemamme karsii Suomessa huuhaan pienen joukon puuhasteluksi.

Sitten sain kylmää merisuolavettä niskaani. Tilastojen mukaan noin 1,5 miljoona suomalaista aikuista pitää telepatiaa todellisena, miljoonan mielestä luotettavia horoskooppeja on olemassa ja peräti joka seitsemäs uskoo, että noituudella voi vaikuttaa.

Huuhaalle ja uskomuksille otollista maaperää löytyy siis ihan omasta takaa, ja netti mahdollistaa, että jokainen saa halutessaan äänensä kuuluviin.

Onneksi meillä on huuhaata ja uskomuksia aktiivisesti oikova vastapuoli. Puhun tietysti Skepsiksestä. Sen jäsenistöä yhdistää halu edistää kriittistä ajattelua, ja toiminnallaan Skepsis pyrkii tarjoamaan tasokasta ja perusteltua vasta-argumentointia huuhaalle ja uskomuksille.

Olen usein saanut apua omaan työhöni heidän kirjoituksistaan, sillä tuskinpa itse olisin ehtinyt tai osannut perehtyä asiaan yhtä syvällisesti. On helpompi ymmärtää potilaan näkemystä ja pyrkiä oikomaan virhekäsityksiä, kun tietää, mistä jossain uskomuksessa ylipäätään on kyse.

Toisinaanhan uskomuksia saa vastaanotolla oiottua, tai ainakin motivoitua potilasta kriittisyyteen netin tietoa kohtaan.

Ja onneksi horoskoopeista tai telepatiasta ei tarvitse yrittää parantaa. Ei varmaan enää noituudestakaan, jos se ei kovin paljon potilasta ahdista.

Mediuutiset palkitsee 100 suomalaista terveysvaikuttajaa. Olen varma, että joukossa on monia Skepsiksen jäseniä, joten samalla voisi onnitella Skepsistä terveysvaikuttamisesta.

Skepsis on kiitettävästi ja rohkeasti ottanut kantaa epäasiallisiin terveysväittämiin ja uskomuslääkintään sekä rakentavasti pyrkinyt levittämään tietoa kaikkien saataville.

Nostetaan merisuolavesimalja Skepsiksen kunniaksi terveysvaikuttamisesta. Skål!

Kirjoittaja on helsinkiläinen työterveyslääkäri Jaakko Vanninen.

Kolumni on julkaistu 15.12.2017 Mediuutisten numerossa 44/2017.