Saksalaisessa sairaalassa on sattunut ensimmäinen hakkeroinnista johtunut kuolemantapaus. Kiristyshaittaohjelma sulki sairaalan it-järjestelmät sillä seurauksella, että potilas kuoli, kun häntä siirreltiin kahden sairaalan välillä.

Viranomaiset tutkivat tapahtumaa, jossa kiireellistä hoitoa tarvinnutta naista ei voitu ottaa vastaan lähimmän sairaalan ensiapuun. Düsseldorfin yliopistollisen sairaalan tietojärjestelmät sulkeneen kiristyshaittaohjelman takia nainen jouduttiin kuljettamaan Wuppertalin sairaalaan noin 30 kilometrin päähän, eikä potilas selvinnyt ambulanssireissusta.

Kohtalokas kyberisku oli lamauttanut Düsseldorfin sairaalan yli 30 palvelinta 10. syyskuuta. ZDNetin mukaan tämä on ensimmäinen kerta, jolloin kiristyshaittaohjelma johtaa ihmishengen menetykseen.

Tapausta tutkiva Saksan poliisi sanoo, että mikäli sairaalan käyttökatkoksen katsotaan johtuvan välittömästi hakkereiden toiminnasta, näillä on edessä murhasyyte.

Ilmeisesti hakkerit ovat syystäkin säikähtäneet, sillä saksalaisen uutissaitti RTL:n tietojen mukaan lunnasvaatimukset on nyt peruttu, Düsseldorfin sairaala on saanut avaimen salauksen purkamista varten ja it-järjestelmiä ollaan palauttamassa toimintakuntoon.

Keskiviikon twiitissään sairaalan johto syytti sekä kyberrikollisia että terveysalalla yleisesti käytetyn ohjelmiston valmistajaa kuolemantapauksesta. Sairaala sanoo raportoineensa tapauksesta myös Saksan kyberturvaa valvovalle BSI:lle (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik). Päivää aikaisemmin BSI oli yllättäen varoittanut saksalaisia yrityksiä Citrixin verkkolaitteisiin liittyvistä haavoittuvuuksista.

Kaiken huipuksi koko kyberhyökkäys näyttää olleen vahinko. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan kyberrikollisten piti alun perin iskeä Düsseldorfin Heinrich Heine -yliopistoon eikä suinkaan saman kaupungin yliopistolliseen sairaalaan, joka on saman laajan tietojärjestelmään yksi osa. Hakkereiden ilmeinen kämmi ei tietenkään lohduta murhenäytelmän osapuolia.