Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on todettu toinen koronavirustartunta työikäisellä henkilöllä. Tartunta varmistui eilen, ja se on saatu Pohjois-Italiasta.

Potilas on hyväkuntoinen ja kotona eristyksessä. Tartunnalle on altistunut hänen perheenjäseniään, jotka ovat kotikaranteenissa. Henkilöllä oli kuitenkin oireita jo paluulennon aikana Italiasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää altistuneita.

Tartuntaa itsellään epäilevän ja oireilevan henkilön tulee ottaa aina ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai Päivystysapuun numeroon 116 117. Henkilö haastatellaan puhelimessa ja hän saa tarkemmat toimintaohjeet.

Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen tai terveysasemalle, jotta muut ihmiset eivät altistu virukselle.

Pohjois-Karjalassa puolestaan on todettu ensimmäinen koronavirustartunta

Siun sote -kuntayhtymän alueella tartunta varmistui maanantai-iltana. Kyseessä on työikäinen henkilö, joka on saanut tartunnan matkalla Italiassa.

Potilas on hyväkuntoinen ja eristyksessä kotona.

Siun sote selvittää altistuneet ja ottaa heihin yhteyttä.

Siun soten alueella on otettu tähän mennessä reilu kymmenen koronavirusnäytettä. Maakunnassa on samaan aikaan liikkeellä paljon influenssaa ja RS-virusta, joten infektioiden ennaltaehkäisy on nyt erittäin tärkeää.

– Muistutamme kaikkia kuntalaisia siitä, että fiksu varovaisuus on tarpeen. Sairaana ei esimerkiksi pidä mennä ikäihmisten luo kyläilemään tai vierailemaan hoivakodeissa. Käsi- ja yskimishygienian merkitystä ei myöskään voi tarpeeksi korostaa, muistuttaa terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta tiedotteessa.

Koronavirustartuntojen huippu saattaa Keski-Euroopassa osua touko-kesäkuun vaihteeseen ja Suomessa hieman myöhempään kesään, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen eilen.

– Jos eurooppalaiset arviot pitävät paikkansa, niin silloin se on suurin piirtein näin. Olemme hiukan jäljessä siitä, mikä on Keski-Euroopan tilanne, hän sanoo viitaten kansallisten hallitusten ja viranomaisten arvioihin.

– Voi olla, että kesälomakausi myös vaikuttaa siihen, miten tämä etenee. Kun koulut ovat kiinni, tyypillisesti infektioita on kesäaikaan vähemmän.

Lehtonen katsoo, että virus saattaa kiusata pitkään.

– Hi-virus on pyörinyt maailmassa lähes 40 vuotta, eikä siihen ole rokotusta saatu. Olemme saaneet uuden taudin kiusaksemme. Se pyörii epidemia-aaltoina, kunnes joku keksii siihen lääkkeen tai rokotteen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

Päivitetty 10.3.2020 klo 9.24: Lisätty tieto Pohjois-Karjalan koronavirustartunnasta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.