Koronaviruksen vuoksi ahdistuneet ihmiset soittavat yhä useammin Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelimeen, johon kuntoutusneuvoja Mirva Laine kollegoineen vastaa. Moni kokee liikkumisen rajoittamisen ahdistavana. Yksi suurimmista peloista on, ettei kohta ei saa mennä enää edes ulos.

Mikä nousee päällimmäisenä esiin puheluissa?

– Yksinäisyys. On paljon niitä, joilla ei ole ketään, jonka kanssa jakaa huolta ja hätää.

Meille tulee myös puheluita, joissa vanhempi ottaa yhteyttä aikuisen lapsensa asiassa. Yleensä vanhemmat ovat huolissaan mielenterveysongelmista kärsivien lastensa pärjäämisestä koronakriisissä.

Mitä jäi mieleen menneeltä viikolta?

– Se, että useiden meille soittaneiden mielenterveyskuntoutujien on ollut vaikea saada apua. Moni on kokenut, että heidät käännytetään pois avun piiristä, kun koronavirus lisää kiirettä. Esimerkiksi itsemurhaa hautovat saatetaan lähettää vain kotiin.

Mitä odotat alkavalta työviikolta?

– Verkkoauttamisen lisääntymistä. Odotan, että alkavalla viikolla chat-yhteydenotot lisääntyvät huomattavasti. Mielenterveyskuntoutujilta puuttuu nyt ryhmätuki, kun kaikki ryhmät ovat kiinni.

Mikä työssäsi ilahduttaa?

– Kohtaamiset ihmisten kanssa. Ihmiset ovat kiitollisia siitä, että jollakin on aikaa pysähtyä keskustelemaan. Minulle tulee usein tunne siitä, että teen merkityksellistä työtä.

Mikä työssä harmittaa?

– Yhteiskunnan resurssit eivät tahdo riittää heikoimmassa asemassa oleville. Esimerkiksi masentuneita ihmisiä on paljon. Heidän on vaikea taistella omista oikeuksistaan, jos sängystä nouseminenkin tuottaa vaikeuksia.

Mitä uutta olet oppinut työssäsi viime aikoina?

– Livekohtaamisten loppuminen on tuonut eteen yllättäviä asioita. Olen huomannut, että monet asiat hoituvat hyvin sähköisten palveluidenkin avulla. Joillekin puhelimessa puhuminen voi olla liian jännittävää. Silloin voi ottaa yhteyttä chatin kautta nimettömänäkin. Monen kynnys yhteydenottoon onkin madaltunut juuri chatin vuoksi.

Koronakriisi on myös lähentänyt työntekijöitä. Kaikilla on enemmän halua pitää yhteyttä nyt, kun ollaan etänä.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.