Australialaiset tutkijat Ruben Meerman ja Andrew Brown ovat tutkimuksessaan selvittäneet, miten rasva häviää ihmisen kehosta laihtumisen yhteydessä. Osana tutkimustaan he testasivat myös terveysalan asiantuntijoiden tietämystä aiheesta.

Paljastui, että 150:stä lääkäristä, ravitsemusterapeutista ja personal trainerista vain 3 tiesi oikean vastauksen kysymykseen.

Suurin harhakäsitys on tutkimuksen mukaan se, että rasva muuttuisi kehossa energiaksi. Tämä ei heidän mukaansa ole kuitenkaan mahdollista, sillä teoria rikkoisi massan säilymislakia, jota kaikkien kemiallisten reaktioiden on todettu noudattavan. Lain mukaan aineen massa ei muutu riippumatta siitä, miten rakenteet järjestäytyvät.

Jotkut ammattilaisista taas esittivät, että rasva muuttuisi lihakseksi. Sen australialaistutkijat taas tyrmäävät yksinkertaisesti "mahdottomana". Oikein ei ole sekään luulo, että rasva poistuisi kehosta suoliston kautta.

Sen sijaan Meerman ja Brown kertovat, että laihtumisen yhteydessä rasva poistuu kehosta samoin, kuin suurin osa muistakin ihmisen syömistä hiiliyhdisteistä: uloshengityksen mukana.

– Rasva muuntuu hiilidioksidiksi ja vedeksi, tutkijat kirjoittavat aiheesta julkaisemassaan tekstissä.

– Hengität ulos hiilidioksidin, ja vesi sekoittuu verenkiertoosi, kunnes se poistuu virtsana tai hikenä.

Tutkijoiden mukaan 10 kilogramman laihtumisesta 8,4 kiloa tulee kehosta ulos hengitysteitä pitkin, ja loppuosa muuntuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki painonpudotus häviää kehosta keuhkojen kautta.

– Jokainen sulattamasi hiilihydraatti ja lähes kaikki rasvat muuntuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi, tutkijat toteavat.

Sama pätee myös alkoholiin ja proteiineihin, joskin proteiineista osa poistuu kehosta virtsan kuona-aineina.

Juttu on julkaistu alunperin Kauppalehdessä 18.3.2018.