Kuinka mielenkiintoista: aika on ollut innoituksen lähde monelle sananlaskulle niin suomen kuin latinan kielessä. Aika juoksee. Aika näyttää. Aika parantaa haavat. Aikainen lintu madon nappaa.

Tempus fugit, aika lentää. Fugit irreparabile tempus, aika pakenee palaamatta.

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis. Ajat muuttuvat, ja me muutumme niiden mukana.

Suomalaisella terveydenhuollolla on käsillä haasteelliset ja vaikeat ajat. Koronavirusepidemia on vaatinut nopeaa reagointia, mukautumista ja joustamista koko järjestelmältä jo nyt.

Ja kun puhun järjestelmästä, tarkoitan oikeasti ihmisiä, terveydenhuollon ammattilaisia.

Joustavuudesta ja mukautumisen kyvystä oiva esimerkki on esimerkiksi Mediuutisten juttu, jossa kerrotaan miten tavallinen terveysasema muuttui infektioasemaksi viikonlopun aikana.

Epidemian levitessä joustavuutta kysytään yhä enemmän yksilötasolla jokaiselta terveydenhuoltoalalla työskentelevältä, kuten pitkiä päiviä etulinjassa tekeviltä.

Lääkärit, hoitajat ja kaikki terveyskeskuksissa ja sairaaloissa työskentelevät ovat ihmisiä, joihin suomalaiset nyt luottavat. Toivon teille voimia ja kiitän jo etukäteen jokaista työpanoksestanne epidemian aikana. Kiitos, että pidätte meistä huolta, jos ja monen osalta kun hoitoa tarvitsemme.

Tämä epidemia päihitetään kyllä.

Vielä yksi aikaan liittyvä sananlasku: aika aikaansa kutakin. Oma aikani Mediuutisten toimittajana päättyy. Haluan siksi tässä lopuksi kiittää jokaista, jota minulla on ollut kunnia haastatella.

Minulle jää kasa hyviä muistoja erinomaisista keskusteluista ja vilpitön kunnioitus osaamistanne ja asiantuntijuuttanne kohtaan.

Kiitos lukijoille – on ollut ilo kirjoittaa terveydenhuollon ja lääketieteen ihmeellisestä maailmasta juuri teille.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.