Uutisointi suunnitellusta maskisuosituksesta on vilkastuttanut maskien myyntiä tällä viikolla. Samalla on puhututtanut maskien hinta. Muun muassa Keskon, S-ryhmän ja Tokmannin kertakäyttöisten kasvomaskien kappalehinta on 0,80–1,06 euroa, kun pestävät kangasmaskit maksavat 6–13 euroa kappale.

Mikäli ihminen kulkee töihin julkisilla kulkuvälineillä, tarvitsee hän maskeja kuukaudessa yli 40. Halvin 50 kertakäyttöisen kasvomaskin pakkaus maksaa kaupassa 39,90 euroa.

Pestävää kangasmaskia käyttävä tarvitsee yhden maskin matkalle töihin ja toisen kotimatkalle, ellei hän pysty työpäivän aikana pesemään maskia. Kangasmaskeille ei ole määriteltyä pesu- ja käyttökertojen maksimimäärää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tällä viikolla Helsingin Sanomille, että liikkeelle lähdetään tartuntatilanteeseen sopivasta suosituksesta. Suositusta on valmius tiukentaa tilanteen muuttuessa. Hän nosti myös esiin kysymyksen, miten saadaan maskit tiukassa rahatilanteessa oleville. Valmista vastausta ei ollut.

Joissain maissa on suosituksen sijaan säädetty maskipakko esimerkiksi julkiseen liikenteeseen tai kauppoihin. Ilman maskia oleva voi joutua maksamaan jopa satojen eurojen sakot. Riittääkö suositus vai tarvitaanko järeämpiä toimia?

Mikäli maskin käyttö on pakollista tai sitä voimakkaasti suositellaan, herää kysymys maskien maksajasta. Voisiko tai pitäisikö esimerkiksi työnantajien tai valtion maksaa maskit, ja missä tilanteessa?

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupunki jakoi keväällä ilmaiseksi 7,5 miljoonaa maskia.

Sveitsissä julkisen liikenteen maskipakko tuli voimaan heinäkuun alussa. Maan hammaslääkäriliitto SSO muistutti, ettei matka kotoa työpaikalle ole työaikaa eli työnantajalla ei ole velvollisuutta hankkia työntekijöilleen maskeja.

Saksassa työoikeuteen erikoistunut asianajaja Nathalie Oberthür totesi hiljattain Main Post -lehdelle, että työnantajan on huolehdittava infektiosuojasta työpaikalla.

Mikäli työnantaja velvoittaa työntekijöitään käyttämään maskia työpaikalla, on työnantajan kustannettava maskit.