Pikkulasten rokotuskattavuudesta saatiin tänään uutta tietoa.

Vuonna 2015 syntyneiden lasten rokotusten kattavuus on koko Suomessa varsin hyvä, käy ilmi juuri julkaistusta valtakunnallisesta rokotusrekisterin rokotuskattavuusraportista.

Rokotusten joukossa on yksi, joka herättää hieman huolta.

Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai yli 94 prosenttia lapsista. MPR-rokotteen kattavuuden tulisi kuitenkin olla yli 95 prosenttia, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti.

Jos jonkin alueen tai väestöryhmän rokotuskattavuus on useiden vuosien ajan liian matala, voi esimerkiksi päiväkoteihin ja kouluihin syntyä tuhkarokolle alttiita ryhmiä. Paikalliset tartuntaketjut ja epidemiat ovat tällöin mahdollisia.

Kuusivuotiaalle annettavan toisen MPR-rokoteannoksen sai 92 prosenttia vuonna 2010 syntyneistä. Kaksi annosta MPR-rokotetta antaa lapselle pitkäaikaisen suojan MPR-tauteja vastaan.

Myös laumasuojan vuoksi on tärkeää, että mahdollisimman moni lapsi saa molemmat MPR-rokotukset: näin suojan saavat myös ne, joille rokotetta ei voida antaa.

Muissakin rokotteissa on ollut alueellisia eroja pikkulasten rokottamisessa. Osalla lapsista rokotussarjat jäävät myös kesken.

Kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa silti hyvältä.

Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja esimerkiksi aloitetaan noin 99 prosentille lapsista. Pneumokokkirokotukset aloitetaan noin 96 prosentille ja rotavirusrokotukset lähes 93 prosentille lapsista.

Osa kuntien rokotustiedoista saattaa puuttua valtakunnallisesta rokotusrekisteristä, minkä vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla rokotusrekisterin lukua korkeampia, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.