Valtion tuottavuusohjelma nipistää työntekijöitä kaikista valtion laitoksista. Vähentämistavoite ei riipu siitä, miten paljon laitos saa ulkopuolista rahoitusta.

Asiaa on kritisoinut muun muassa Osmo Soininvaara, jonka mukaan tuottavuusohjelma ohjaa sektoritutkimusta väärään suuntaan.

Kansanterveyslaitoksen hallintojohtaja Jaakko Penttisen mukaan KTL on kiinnittänyt asiaan huomiota jo monta vuotta.

- Valtiovarainministeriö on antanut meille vähän epämääräisiä vastauksia asiasta. Nyt maaliskuussa valtioneuvoston tekemässä kehyspäätöksessä tuli kuitenkin selväksi, että tuottavuusohjelma koskee myös ulkopuolista rahoitusta. Ministeriö on kohdistanut meille vähentämisvelvoitteen. Se täytyy toteuttaa.

KTL sai ulkopuolisen rahoituksen vuoksi hieman lievennystä tuottavuusohjelmaan. Se ei kuitenkaan poista ongelmaa.

Kansanterveyslaitokssen on pakko lähteä toteuttamaan henkilöstön supistamistavoitteita. Se tarkoittaa, että korkeatasoinen tutkimuslaitos, joka pärjää hyvin kansainvälisessä tutkimusrahoituskilpailussa, ei voi ulkopuolisesta rahoituksesta huolimatta palkata enää tutkijoita.

- Ei tässä ole mitään järkeä, Penttinen huokaa.

Noin 120:n työsuhde loppuisi

Tavoitteena on vähentää vuodenvaihteessa yhdistyvistä KTL:stä ja Stakesista yhteensä noin 120 työntekijää vuoteen 2011 mennessä.

Myöhemmin supistuksia pitää tehdä vielä lisää.

- Juuri nyt ovat valmistelussa vuoteen 2015 ulottuvat vielä isommat jatkovähennykset. Emme löydä tästä mitään järkeä yleisen edun ja valtion kannalta. Pitäisi rakentaa Suomeen osaamista, mutta samaan aikaan meidän täytyy vähentää parasta asiantuntijavoimaamme.

Osa vähennyksistä sujuu luontaisen poistuman kautta, kun ihmiset eläköityvät. Se ei kuitenkaan riitä.

- Tietenkin jos me tämän mukaisesti jätämme hakematta ulkopuolista rahaa, tuleehan siitä vähennyksiä. Meillä on määräaikaisia noin 35 prosenttia palvelussuhteista.

Ettekö voisi ulkoistaa tutkimustanne?

- Kieltämättä sellaisiakin ajatuksia on pyörinyt. Olemme kuitenkin ajatelleet, että loppujen lopuksi järki voittaa tässä asiassa. On niin hullua, että pitäisi pyytää EU:ta lähettämään tutkimusrahansa Ruotsiin, kun suomalaiset eivät saa ottaa niitä vastaan.

Paljon ulkopuolista rahaa

Kansanterveyslaitoksen rahoitus 2007, euroa

Talousarviorahoitus

34 510

Yhteistoiminnan tuotot

10 673

EU-tuotot

3 147

Maksullisen palvelutoiminnan tuotot

5 047

Suomen Akatemian rahoitus

4 831

Muu rahoitus ja tuotot

172

Lähde: KTL:n toimintakertomus 2007