Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tänään pitkän tauon jälkeen väliaikatietoja niin sanotun Vastaamo-casen rikostutkinnan etenemisestä.

Tutkinta alkoi vuosi sitten, kun Vastaamo-nimisen psykoterapiayrityksen vastaanotolla käyneen noin 22 000 suomalaisen arkaluontoisia tietoja varastettiin ja osaa heistä kiristettiin tietojen vuotamisella nettiin.

KRP kertoi, että sillä on yksi merkittävä tutkintalinja, ja se johtaa Euroopan ulkopuolelle. Tutkintalinja vahvistui kesän aikana, ja se on löytynyt poissulkemalla muista vaihtoehtoja.

KRP on ollut sen selvittelyssä tiiviissä yhteistyössä usean eri maan kanssa, mutta ei paljasta minkä maiden.

”Epäillyistä on liian aikaista puhua”, tutkinnanjohtaja Marko Leponen Keskusrikospoliisista sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Vastaamon uhrien on syytä tehdä rikosilmoitus

Vain osa Vastaamon uhreista on tehnyt rikosilmoituksen. KRP kehottaa, että rikosilmoitus kannattaa tehdä nyt, sillä poliisilla on alkamassa asianosaisten kuuleminen.

Uhrien valtava suuren määrän vuoksi kuuleminen tehdään poikkeuksellisesti sähköisesti poliisin verkkosivuilta löytyvällä tietoturvallisella lomakkeella, joka aukenee käyttöön tänään keskiviikkona kello 16.

Lomake on käytettävissä tammikuun loppuun asti. Lausuntolomake vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

”Lausuntolomake avautuu vain niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen”, KRP:n yleisjohtaja, rikostarkastaja Tero Muuranen sanoi.

Huijarit voivat kalastella tietoja poliisin nimissä

Lausunnon antamalla uhrit ovat mukana oikeusprosessissa, sillä sen yhteydessä he voivat esittää rangaistusvaatimuksensa ja korvausvaateensa.

Lausunnon antamiseen on aikaa kolmisen kuukautta.

Poliisi varoitti, että lomakkeeseen kannatta mennä vain kirjoittamalla selaimeen poliisi.fi, sillä on vaara, että huijarit yrittävät kalastella lausuntojen varjolla uhrien salasanoja ja henkilökohtaisia tietoja.

Poliisi ei siis kehota lomakkeen täyttämiseen henkilökohtaisilla sähköposteilla, tekstiviesteillä, kutsuilla tai linkeillä. Jos sellainen tulee, se ei ole aito, eikä linkkiä pidä avata. Eikä lomakkeeseen pidä kirjautua edes hakukoneiden kautta.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Åberg kertoi, että he ovat valmiudessa auttamaan uhreja sähköisen lomakkeen täyttämisessä ja keskustelutarpeissa.