Tutkijat ovat raportoineet ensimmäistä kertaa kroonisen tulehduksen yhteyden usean eri sairauden riskiin.

Tänään julkaistusta tutkimuksesta käy ilmi, että elimistön matala-asteinen krooninen tulehdus lisää lukuisten sisäelinsairauksien riskiä. Samoin elinajanodote lyhenee merkittävästi.

Tutkimuksessa selvitettiin vuonna 2014 löydetyn kuolleisuutta ennustavan merkkiaineen yhteyttä sairastuvuuteen.

Kyseinen GlycA-merkkiaine on erityyppinen kroonisen tulehduksen merkkiaine kuin yleisimmin käytetty C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja tuo siten lisätietoa kroonisesta tulehduksesta.

Tutkijat havaitsivat, että GlycA:n osoittama krooninen tulehdus liittyy muun muassa sydän- ja verisuonitautien, maksa- ja munuaissairauksien, keuhkoahtaumataudin, reumasairauksien sekä infektioalttiuden riskiin kahdeksan vuoden seurannan aikana.

Tutkijat arvioivat myös kroonisen tulehduksen merkitystä sydäntautia sairastavilla. Kävi ilmi, että korkeampi krooninen tulehdus ennusti voimakkaasti lyhyempää elinajanodotetta 900 henkilön aineistossa.

– Erityisen mielenkiintoisen löydöksestä tekee se, että merkkiaine ja krooninen tulehdus yhdistyivät yleiseen sairastumisriskiin perusterveessä työikäisessä väestössä. Oli yllätys, miten voimakkaasti krooninen tulehdus liittyi sydänsairaiden elinajanodotteeseen, professori Johannes Kettunen Oulun yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Kettunen on yksi tutkimuksen päätekijöistä. Tutkimus tehtiin laajassa yhteistyössä usean suomalaisen, australialaisen ja englantilaisen yliopiston ja tutkimusinstituutin kanssa.