Ksylitolin käyttö leviää, mutta maailmanvalloituksen tiellä on esteitä. Ksylitolin hyödyistä kertova tutkimus ei vakuuta kaikkia ulkomaisia asiantuntijoita. Myös kilpailu markkinoista jarruttaa tuotteen levittämistä.

Ksylitolikeskustelua hämmentää se, että eri tutkijat tarkastelevat ksylitolia kovin eri näkökulmista. Yhtä kiinnostaa vaikutus hampaisiin ja toista korviin. Kolmas pohtii ksylitolin asemaa verotuksessa muiden sokerialkoholien rinnalla.

Osa kriitikoista ei usko, että ksylitoli vaikuttaa aktiivisesti hampaiden kariesta vastaan. Epäilijöitä löytyy etenkin Euroopasta.

- Yksimielisyys on siitä, että ksylitolipurukumi vähentää reikiintymistä. Eri mieltä ollaan siitä, mihin hyvää tekevä vaikutus perustuu. Jotkut uskovat, että edut voivat johtua myös siitä,että pureskelu lisää syljen erittymistä, sosiaalihammaslääketieteen professori Hannu Hausen Oulun yliopistosta kertoo.

Hän hämmästelee, että pureskelun vaikutukseen uskovat kriitikot eivät ole noteeranneet ksylitolipastilleista saatuja näyttöjä. Pastillien eduista hampaille on saatu hyviä tuloksia professori Pentti Alasen vetämissä virolaistutkimuksissa.

Ksylitoli herätti vilkasta keskustelua, kun Mediuutiset kirjoitti ksylitolipurukumin aiheuttamista purentahaitoista.

Kriitikoita on Suomessakin

Monet epäilijät kaipaavat lisää vertailevaa tutkimusta siitä, vaikuttaako ksylitoli aktiivisemmin kariesta vastaan kuin muut sokerialkoholit. Tästä oli kyse muun muassa Suomen ja EU:n ksylitolikiistassa muutama vuosi sitten.

- Kysymys on muustakin kuin tieteellisestä näytöstä. Asioihin liittyy myös mielipiteitä, Hausen toteaa.

Lastentautiopin professori Peter Wright yhdysvaltalaisesta Vanderbiltin yliopistosta kuuluu ksylitolikriitikoihin. Hän tuntee ksylitolin vaikutukset korvatulehdusten ehkäisyyn.

- Olen huolestunut ksylitolin käytöstä, koska se ei näytä olevan tehokasta realistisessa aikataulussa eli 2-3 kertaa päivässä käytettynä. En usko, että se tulee laajaan käyttöön Yhdysvalloissa nykytutkimuksen näyttöjen pohjalta.

Ksylitolin etuja on tutkittu paljon myös ulkomailla. Ksylitolituotteita käytetään eniten Skandinaviassa ja Alankomaissa, joissa lähes kaikki purukumit sisältävät ksylitolia.

Ksylitolia on Suomessa markkinoitu kansallisena terveystuotteena, mutta Hausenin mukaan kriitikoita löytyy myös meiltä.

- Emme me mikään monoliittinen yhteisö Suomessakaan ole.

Markkinoinnista se on kiinni

Oululaisen lastentautiopin professorin Matti Uharin mielestä lääkäripiirit ovat yksimielisiä ksylitolin eduista. Käytön levinneisyydessä on kyse siitä, miten tuote on pystytty markkinoimaan yleiseen tietouteen.

- Markkinoinnista tämä on nimenomaan kiinni, sen avulla ksylitoli on meillä lyönyt läpi. Ei lääketieteellinen tieto sinänsä todista, että tieto menisi eteenpäin.

Markkinointi on kallista. Ksylitolipurukumia myyvä Leaf on laskenut, että kampanja Amerikassa maksaisi yhtiön liikevaihdon verran. Lisäksi yhdysvaltalainen purukumijätti Wrigley vastustaa ksylitolipurukumia, sillä siitä ei saa hyvää katetta. Wrigley myy ksylitolipurukumia Euroopassa.