Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) antoi ymmärtää MTV:llä, että poikkeusolojen toteaminen ja valmiuslain käyttöönotto voisivat tulla ajankohtaisiksi jo lähipäivinä.

Kiurulta kysyttiin Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistaina, milloin esimerkiksi Uudellamaalla aletaan olla siinä tilanteessa, että valtiovallan on tehtävä toimia.

– Kyllä minä sanon, että alamme olemaan päivien päässä siitä, että lisää toimia tarvitaan, Kiuru vastasi ohjelmassa ja lisäsi, että välttämättömyysarviointi painaa asiassa.

– Alamme olemaan hyvin lähellä siinä tilanteessa.

Tällä hetkellä toimet ovat alueellisia, eli alueet päättävät käyttöön otettavista toimista.

Uuden tartuntatautilain päivitys ei Kiurun mukaan tuo nopeasti uusia keinoja käyttöön. Siinä vaiheessa, kun kaikki alueelliset keinot on käytetty, jäävät hänen mukaansa jäljelle enää vain valmiuslain suomat keinot, joista päättää hallitus.

Hallitus neuvottelee tänään Säätytalossa kello 16 alkaen. Neuvotteluissa käydään läpi oikeudellista arviota valmiuslain käytön edellytyksistä sekä kuullaan epidemiologinen tilannekatsaus.

Hallitus linjaa Kiurun mukaan tänään keskiviikkona, otetaanko järeämpiä toimia käyttöön. Hän totesi, ettei halua spekuloida, monenko päivän päästä valmiuslakia tarvittaisiin. Loikkanen kuitenkin penäsi Kiurulta lisävastausta.

– Sanoit äsken, että ollaan muutaman päivän päässä siitä, että tarvitaan uusia toimia. Sanoit myös, että ainoat uudet toimet ovat se valmiuslain käyttöönotto, Loikkanen johdatteli.

Siinä varmasti oli aika paljon sanottu, Kiuru vastasi.

– Eli mielestäsi ollaan siinä tilanteessa, että muutaman päivän päästä pitää harkita valmiuslain käyttöönottoa? Loikkanen kysyi.

– Keskiviikkona valtioneuvosto käy tästä asiasta vakavan keskustelun ja uskon, että tätä asiaa arvioidaan jo keskiviikkona, Kiuru vastasi.

Emme tule huomenna tekemään päätöksiä poikkeusoloihin siirtymisestä tai valmiuslain käyttöönotosta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) toivoi julkisuudessa tiistaina jäitä hattuun valmiuslain ja poikkeusolojen suhteen.

Pääministeri Sanna Mariinilta (sd) kysyttiin MTV:n Kymmenen uutisissa, ketä nyt pitäisi uskoa.

– Hallitus tulee huomenna kuulemaan oikeudellisen arvion poikkeusolojen ja valmiuslain käyttöönotosta. Emme ole vielä siinä tilanteessa, mutta on hyvä varautua kaikkiin tilanteisiin. Erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa terveydenhuollon kantokyky uhkaisi kuormittua tai mikäli nämä uudet rajoitustoimet, jotka ovat ehdottoman tarpeellisia, eivät riittävässä määrin saisi epidemiaa hillittyä, niin sellaisessa tilanteessa näinkin järeät toimet voisivat tulla käyttöön, Marin kommentoi Kymmenen uutisissa tiistai-iltana.

– Emme tule huomenna tekemään päätöksiä poikkeusoloihin siirtymisestä tai valmiuslain käyttöönotosta, pääministeri linjasi.

Ennen valmiuslain käyttöönottoa pitäisi Marinin mukaan käyttää kaikki muut keinot.

– Toki ennen tätä pitää kaikki olemassa olevat keinot pyrkiä käyttämään niin, että tilanne saadaan hallintaan. Sikäli ei pidä ajatella, että valmiuslaki olisi ensimmäisten toimien joukossa, vaan kyllä se on aivan vihoviimeinen toimi.

Ylen A-studiossa Marin totesi, että poikkeusoloja ei oteta käyttöön varmuuden vuoksi, vaan ne liittyvät selkeästi valmiuslain käyttöönottoon.

Valmiuslaki oli käytössä keväällä, kun Suomessa vallitsivat poikkeusolot.