Kreikan hallitusta syytetään koronavirustartuntojen määrän peittelystä suosituissa turistikohteissa matkailualan painostamana, kertoo The Independent.

Väitteiden mukaan Kreikan saarilta palanneiden matkailijoiden koronavirustartuntoja olisi kirjattu mantereella saaduiksi tartunnoiksi suurissa kaupungeissa kuten Ateenassa ja Thessalonikissa. Näin olisi pyritty vähättelemään todellisten tartuntojen määrää suosituilla turistisaarilla kuten Mykonoksella, Santorinilla ja Paroksella. Väitteitä ovat esittäneet sekä terveysviranomaiset että kansanedustajat.

Tilastoharhaa olisi pyritty synnyttämään myös luokittelemalla tartuntoja isompien alueiden eikä yksittäisten saarten mukaan. Saarten lääkärikeskuksia olisi myös ohjeistettu antamaan tiedot tartunnoista alueellisille viranomaisille sen sijaan, että kirjaisivat niitä paikallisesti, kertoo puolestaan The Telegraph.

Uudenlaiseen tilastointiin siirryttiin lehden mukaan heinäkuun puolivälissä, kun matkailijoita alettiin houkutella uudelleen koronaepidemian tyhjentämiin turistikohteisiin.

Lääkäreitä edustavan järjestön pääsihteeri Panagiotis Papanikolaou tuomitsi uuden tilastointitavan, johon hänen mukaansa liittyy myös suurten kansainvälisten matkailualan yritysten painostusta. Hänen mukaansa läpinäkyvämpi tieto tartuntojen määrästä tietyillä saarilla olisi auttanut arvioimaan matkakohteiden turvallisuutta. Nyt arviointi on käynyt vaikeaksi.

Terveysasioista vastaava ministeri Vasilis Kontozamanis sanoi, etteivät väitteet ansaitse kommentointia, koska Kreikka ei ole koskaan peitellyt mitään.

Kreikan koronavirustartuntojen määrä alkoi nousta jälleen heinäkuun puolivälissä, kun matkailu käynnistyi uudelleen tauon jälkeen. Tähän mennessä maassa on tilastoitu noin 10 500 koronavirustartuntaa ja vajaat 300 tartunnasta johtuvaa kuolemaa.

Pelkästään yhdellä Tuin lennolla Zantesta Britannian Cardiffiin todettiin The Independentin mukaan 16 tartuntaa ja kaikki matkustajat joutuivat karanteeniin. Samanlainen tartuntarypäs havaittiin lehden mukaan myös toisella lennolla Kreetalta Lontooseen.