Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen sekä Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueet ovat edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa alueiden nykyisiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 31. tammikuuta asti.

– Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista, aluehallintovirasto toteaa tiedotteessaan.

Viraston päätöksen mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen sekä Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla. Päätökset ovat voimassa 11.-31.1.2021, ja niillä jatketaan kokoontumisrajoituksia, jotka ovat olleet alueilla voimassa 1.12. alkaen.

Rajoitusten jatkamisesta tiedotti aluehallintoviraston lisäksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotustilaisuudessaan tiistaina. Koordinaatioryhmä on lisäksi linjannut kaikkien muidenkin pääkaupunkiseudulla voimassa olevien rajoitusten ja suositusten voimassaolon jatkamisesta kolmen viikon ajan eli 31.1.2021 saakka.

– Voimassaoloajan jatkamisella torjutaan epidemian ja uuden virusmuunnoksen leviämisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaa. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan uuden määräajan jälkeen edelleen tarvittaessa, ryhmä toteaa.

Rajoitukset koskevat yleisö- ja yksityistilaisuuksien lisäksi muun muassa harrastustoimintaa, jonka osalta kaikki kuntien organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Toisen asteen koulutus jatkaa etäopetuksessa, mutta abiturienttien lähiopetus sekä lasten harrastustoiminta ovat poikkeuksia, joiden osalta koronakoordinaatioryhmä harkitsee rajoitusten purkamista jo tammikuun puolivälissä.

– Lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen liittyviä rajoituksia arvioidaan kuitenkin uudestaan jo koordinaatioryhmän kokouksessa 14.1.2021 epidemiatilanteen kehittymisen, virusmuunnoksen leviämisen tilanteen sekä valtioneuvoston mahdollisten uusien linjausten pohjalta, ryhmä kertoo.

Rajoitusten jatkamisen syy on se, että Uudenmaan alue on yhä ”tukevasti leviämisvaiheessa”, kuten Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi tilaisuudessa. Tartuntalukemat ovat pyhien aikana hieman laskeneet, mutta tämä voi johtua siitä, että testeissä on käyty huomattavasti vähemmän kuin ennen vuodenvaihteen pyhiä.

– Toteamattomia lieväoireisia tartuntoja voi nyt olla enemmän kuin tilastoista näemme. Epidemiatilanteen arviointi on nyt vaikeaa, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi infossa.

Ryhmän tiedotteen mukaan ”joulun ja vuodenvaihteen ajan vaikutusta epidemiatilanteen kehitykseen on kuitenkin vielä tällä hetkellä vaikeaa arvioida luotettavasti”. Vapaavuoren mukaan tartuntojen taso on kuitenkin yhä ”aivan liian korkea”, minkä vuoksi rajoituksia joudutaan jatkamaan.