Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut omat ohjeensa Uudellemaalle ja muille leviämisvaiheen uhassa oleville alueille. Ohjeet ovat hyvin saman suuntaisia, joita Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat antaneet.

Ohjeet on annettu tiistaista lähtien ja niiden voimassaolo jatkuu 15. joulukuuta asti.

”Epidemiatilanteen hallitsemattoman leviämisen uhka erityisesti Uudellamaalla on ilmeinen. Epidemian leviämisen pysäyttäminen ja väestön terveyden turvaaminen edellyttävät välittömiä määrätietoisia toimia sekä yhteistä vastuunkantoa. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö on antanut Uudellemaalle sekä muille leviämisvaiheen uhassa oleville alueille lisäohjeita epidemian leviämisen estämiseksi. Ohjeet perustuvat valtioneuvoston aiemmin antamiin linjauksiin”, tiedotteessa todetaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on tavannut Uudenmaan päättäjiä. Ilta-Sanomien haastattelussa Kiuru totesi: ”Alueen tahtotilana on toimia erittäin nopeasti ja toteuttaa täysimääräisesti valtioneuvoston linjaukset. Olen erittäin tyytyväinen, että kaikki kuntajohtajat olivat valmiita sitoutumaan lisätoimiin.”

Ministeriö kehottaa, että kunnat ja kuntayhtymät harkitsevat korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan. Nyt sulkemisia on tapahtunut vain pääkaupunkiseudun suurissa kunnissa.

Ohjeet on lisäksi tarkoitettu myös ”toiminnanharjoittajille”. Ilmaisu pitää sisällään myös yritykset ja järjestöt, jotka toimivat muissa kuin kaupungin tiloissa. Ne ovat kuitenkin suosituksia, eivät määräyksiä.

Ministeriön mukaan korkean tartuntariskin tiloja ovat kuntosalit sekä ryhmäliikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat, kuten uimahallien ja kylpylöiden allastilat, yleiset saunat ja niiden yhteydessä olevat pukuhuonetilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat ja sisäleikkipuistot.

Ministeriö myös laajentaa koko Uudellemaalle suositusta yksityistilaisuuksien 10 hengen rajasta.

Lisäksi ministeriö suosittaa korkeakouluja ja toisen asteen oppilaitoksia siirtymään etäopetukseen.

Ministeriö on yhteydessä kaikkiin alueisiin, joita uhkaa leviämisvaihe. STM kehottaa, että myös muut leviämisvaiheen välittömässä uhassa olevat alueet ”ottavat nämä ohjeet ja suositukset ennakoivasti huomioon omassa toiminnassaan”.

”Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa säännöllistä yhteydenpitoa ja yhteistyötä alueiden toimijoiden kanssa. Heikentyneen tautitilanteen takia STM tapaa välittömästi kaikkien leviämisvaiheen uhassa olevien alueiden viranomaisia muodostaakseen yhtenäisen ja yhteisen tilannekuvan käytössä olevista ja tarpeellisista välttämättömistä toimenpiteistä, joita alueen viranomaisten on syytä toteuttaa.”