Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen varoittaa, että ”terveyskeskuksissa ja sairaaloissa ei todellakaan ole ylimääräisiä vuodepaikkoja taikka liikaa henkilökuntaa”. Samaan aikaan Hus vahvistaa tiedot, joiden mukaan sen ensihoito-organisaatiosta on ohjeistettu, että hätäkeskus rajoittaa tehtävien välittämistä pelastuslaitosten ensihoitoyksiköille toistaiseksi koronan takia.

Lehtonen nostaa esiin myös terveydenhuoltohenkilökunnan omat sairastumiset koronavirukseen ja muistuttaa Italian tilanteesta. Eri arvioiden mukaan Italian pahimmilla korona-alueilla jopa 10 prosenttia terveydenhuollon henkilöstöstä on itse sairastunut koronavirukseen. Myös Hus on jo kertonut sairastumisista henkilökunnan sisällä.

– Tilannetta vaikeuttaa varmasti, kuten Italiassakin, vielä se, että osa sairaanhoidon ja vanhustenhoidon henkilöstöstä tulee itse sairastumaan tautiin ja on näin poissa rivistä. Pulaa voi epidemiatilanteessa siis tulla sekä sairaalasängyistä että käsipareista. Jokaiselle pitäisi tässä vaiheessa olla selvää, että koronaepidemian hoito tulee vaatimaan huomattavia resursseja terveydenhuoltojärjestelmän kaikilla tasoilla vanhuspalveluista tehohoitoon, Lehtonen ennakoi Puheenvuoron blogissaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL korostaa, että kun epäillään uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota, henkilökunnan asianmukaiseen suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

”Terveydenhuollon yksiköissä on hyvä olla suunnitelma tartuntavaarallisen potilaan ohjaamisesta ja eristämisestä toimipisteen sisällä”, ohjeissa sanotaan.

Lehtonen katsoo, että Maailman terveysjärjestön WHO:n koronasuosituksen mukaisesti Suomessakin pitäisi nopeasti kouluttaa henkilöstöä niihin tehtäviin, joissa todennäköisesti tulee epidemiatilanteessa pulaa osaajista.

– Aikaa tähän on vain viikkoja.

Uutissuomalainen kertoi sunnuntaina, että Hus valmistautuu tekemään yhä enemmän priorisointia vastatakseen koronaviruksen sairaanhoidolle aiheuttamiin paineisiin.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan Husin ensihoito-organisaatiosta on ohjeistettu, että hätäkeskus rajoittaa tehtävien välittämistä pelastuslaitosten ensihoitoyksiköille toistaiseksi covid-19-viruksen eli koronan takia.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vahvistaa tiedon.

–Iso viesti kansalaisille on se, että ensihoitopalvelu toimii kuten ennenkin, mutta paloautot liikkuvat vähemmän. Tällä turvataan se, että ne pystyvät huolehtimaan omista pelastustehtävistä, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Ohjeistus on annettu 15. maaliskuuta.

Koronaviruksen testaamisessa Hus on useamman muun sairaanhoitopiirin tavoin siirtynyt jo priorisointiin, ja testauksissa keskitytään nyt ennen muuta riskiryhmiin sekä sairaanhoidon henkilökuntaan.

Mäkijärvi sanoo, että linjaus perustuu Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n perjantaina tekemään linjaukseen.

THL:n mukaan covid-19-tutkimuksia tehdään ensisijaisesti sairaalan päivystykseen hakeutuneista tai lähetetyistä potilaista, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole ilmeinen.

Toiseksi testataan terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunta sairaaloissa sekä pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä ja henkilökunta kotihoidon toiminnassa, jos työntekijällä on akuutin hengitystieinfektion oireita.

THL korostaa erikseen, että oireettomia henkilöitä ei tutkia.