Koronataudin kotitestien myynti on pian alkamassa suomalaisissa apteekeissa ja vähittäiskaupoissa.

Esimerkiksi Lidl aikoo saada testin kauppoihin jo toukokuussa.

Fimean rekisterissä on kaksi ilmoitusta eurooppalaiset vaatimukset täyttävien kotitestien tuonnista ja myynnistä Suomessa. Testit on valmistettu Kiinassa ja Sveitsissä. Testeistä toinen on antigeenitunnistukseen perustuva ja toinen vasta-ainetesti.

Kuluttajille tarkoitettuja testejä on Fimean mukaan kahta päätyyppiä: antigeenitunnistukseen perustuvia sekä vasta-ainetestejä. Antigeenitestit on tarkoitettu akuutin ja oireisen koronatartunnan toteamiseen noin ensimmäisten seitsemän päivän aikana oireiden ilmaantumisesta. Vasta-ainetestit havaitsevat vasta-aineet, joita elimistö muodostaa koronavirusta vastaan 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Ne eivät siis havaitse suoraan itse virusta.

Fimean mukaan kotitestaukseen kannattaa valita CE-merkitty testi ja lukea huolella tuotteen pakkausmerkinnät. Myös oikean testityypin valinta on olennaista. Lisätietoja koronan kotitesteistä kuluttajille löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

– Vallitseva koronavirusepidemia Suomessa ja maailmalla on tuonut terveysteknologian alalle lukuisia uusia toimijoita ja tuotteita. Esimerkiksi koronaviruksen testaukseen tarkoitettujen pikatestien määrä on kasvanut markkinoilla räjähdysmäisesti. Erityisesti verkkokaupassa kuluttajille on tarjolla laadultaan kyseenalaisia sekä kotikäyttöön täysin soveltumattomia testejä, Fimea tiedottaa.

Fimea muistuttaa, että kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä, eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. Oireisen tulee kotitestin tuloksesta riippumatta mennä terveydenhuollon ammattilaisen testattavaksi.