Husissa tehdyn tutkimuksen mukaan kotona tehtävät pikatestit soveltuisivat hyvin tulehduksellisten suolistosairauksien seulontaan.

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät nopeasti, mutta niiden seulontaan ja seurantaan tarkoitetut laboratoriokokeet ovat hankalia ja kalliita. Pikatesteillä pääsisi sekä helpommalla että halvemmalla, Hus uutisoi.

Noin 46 000 suomalaista sairastaa tulehduksellista suolistosairautta (IBD), kuten Crohnin tautia tai haavaista paksusuolentulehdusta. Uusia tapauksia todetaan yli 2 000 vuosittain. Testejä tehdään moninkertainen määrä.

Sairauksiin ei ole parannuskeinoa, mutta nopea diagnoosi on tärkeä, jotta oireet ja taudin eteneminen saadaan kuriin.

Diagnosointia ja sairauden seurantaa hankaloittavat potilaan ulostenäytteistä usein monta kertaa vuodessa tehtävät laboratoriokokeet. Tuloksia odotellaan yleensä yhdestä kahteen viikkoa.

Husin sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Anna-Maija Puolanteen mukaan ulostenäyterumbasta on vaivaa potilaille, ja se rasittaa myös terveydenhuoltoa niin taloudellisesti kuin henkilötyönkin osalta.

– Ulostepikatestin hinta on noin 10–12 euroa, kun laboratoriossa tehtävä testi maksaa 31 euroa ja sen lisäksi tulevat muut kulut. Säästö olisi siis merkittävä, jos saisimme käyttöön hyvän ja toimivan pikatestin, Puolanne sanoo tiedotteessa.

Pikatesteillä mitataan tulehduksellisen suolistosairauden mittareiden, kalprotektiinin ja laktoferriinin, määriä suolessa. Pikatesteillä voidaan Puolanteen mukaan erottaa, johtuvatko oireet tulehduksellisen suolistosairauden pahenemisesta vai jostain ihan muusta, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Pikatestejä ei ole vielä laajemmalti kaupan muuten kuin tutkimuskäyttöä varten. Puolanne toivoo niiden käyttöönottoa seulontaan nopeasti. sairauden aktiivisuuden tilaa pikatesteillä ei voida osoittaa, joten tältä osin pikatestit eivät korvaisi nykyisin käytössä olevaa ELISA-testiä.

Hus selvitti pikatestien käyttöä tulehduksellisten suolistosairauksien seulonnassa 72 potilaan tutkimuksessa.