Kotimaisten korkeimman suojaustehokkuuden kasvomaskien valmistus on alkanut Tampereella. Valmistaja Designmask Oy lupaa kuukausitasolla kymmeniä tuhansia maskeja.

– Olemme jo käynnistäneet ensimmäisen suojainmallimme tuotannon. Maskit on lisäksi käytetty VTT:n ja Työterveyslaitoksen testeissä. Maskien suunnittelu, materiaali ja valmistus ovat kokonaisuudessaan suomalaista alkuperää, kertoo Desingmask Oy:n toimitusjohtaja Ville Hacklin.

Maskin toimitukset ovat alkamassa muun muassa apteekkeihin. Tuote odottaa edelleen sertifiointia ammattilaiskäyttöön.

– Suomessa ei ole hengityssuojainten sertifiointiin tarkoitettuja laboratorioita, joten maskiimme liittyvät sertifikaattimittaukset ovat parhaillaan käynnissä muualla Euroopassa. Kunhan olemme saaneet tuotteellemme parin viikon kuluessa vaadittavan sertifioinnin, pystymme toimittamaan niitä myös sairaalakäyttöön, Hacklin sanoo.

DM2.0-niminen kasvomaski on testattu tamperelaisessa laboratoriossa. Maskin suodatustehokkuus on mittausten perusteella 97,9 prosenttia, mikä vastaa laboratorion suodatustehokkuusvaatimusta Type I.

Maskien materiaali valmistetaan Ahlström-Munksjö Oy:n Tampereen-tehtaalla, mutta maskit tekee Desingmask muualla Tampereella.

Vuonna 2017 perustettu Desingmask Oy kehittää erityisesti älyteknologiaa hyödyntäviä materiaaleja hengitysmaskeissa sekä suojaimissa.