Outi Järvinen

Uuden asunnon erilainen äänimaailma. Työpaikat, -matkat ja -kaverit. Elämänmeno ja kulttuuri. Ostoksilla käyminen ja asioiden hoitaminen. Harrastuspaikat ja lenkkipolut. Kampaaja.

Uudelle paikkakunnalle muuttaminen tuo tullessaan monenlaisia muutoksia. Yhä puolen vuoden jälkeen minun on todettava, että koti-ikävä vaivaa. Avojalakasesta oululaisesta ei varmaan koskaan tule helsinkiläistä, mutta toivon että jossain vaiheessa arjen pyörittäminen helpottuu.

Vaikka olin aiemmin käynyt usein pääkaupunkiseudulla ja asunutkin Helsingissä joitain pätkiä, en tiennyt täysin mitä odottaa. Suunniteltujen ja toivottujen muutosten lisäksi mukaan on mahtunut odottamattomia asioita. Vanhat selviytymiskeinot eivät enää toimikaan uudessa toimintaympäristössä.

Terveydenhuolto on jatkuvassa muutostilassa. Ympäri Suomea on käynnissä laajamittaisia sairaalahankkeita, joissa seinien lisäksi halutaan uusia toimintatavat ja -kulttuuri. Myös perusterveydenhuollossa uudistuvat tietojärjestelmät ja erilaiset työskentelytavat tuovat muutosta terveydenhuollon ammattilaisten arkeen.

Jatkuvan muutoksen lisäksi Suomessa pyritään tekemään kansainvälisestikin historiallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Soten kokonaisuudesta vastaavien maakuntien tulisi aloittaa toimintansa näiltä näkymin vuoden 2020 alussa, joten valtavaa muutosta valmistellaan melkoisella kiireellä – jo ennen kuin lakipykälien sisällöstä on varmuutta.

On odotettavissa, että sote-uudistus tuo mukanaan myös yllätyksiä. Pitäisi siis osata varautua riskeihin, joista osaa ei edes tunneta. Neuvonantajia löytyy, mutta kuka kantaa vastuun, jos riskit realisoituvat?

Muutos on aina stressitilanne – silloinkin kun se on omaehtoista ja innostavaa. Uuteen elämään totuttautumisen keskellä puhjennut pyöränkumi tai reitin katkaiseva tietyö aiheuttavat poikkeuksellista harmia ja vaivaa. Suoriutuakseen arjesta tulee otettua riskejä, joita ei normaalisti edes harkitsisi.

Samoin sote-uudistuksen tohinassa sattuvat pienetkin poikkeustilanteet voivat osoittautua suuriksi haasteiksi. Potilasturvallisuus voi merkittävästi vaarantua. Jo uudistuksen valmistelu altistaa vahinkojen lisääntymiselle. Johdon työajasta iso osa menee tulevan toiminnan suunnitteluun, ja reaaliaikaisen toiminnan valvomiseen ja riskienhallintaan jää vähemmän aikaa.

Potilasturvallisuudessa ei missään tapauksessa ole varaa epäonnistua. Muuten tulee ikävä vanhaa sotea. Senkin potilasturvallisuudessa riittää parannettavaa, mutta tuttu tuntuu aina turvallisemmalta.

Toisaalta uudistus tarjoaa myös mahdollisuuden petrata. Siihen kannustamiseksi potilasturvallisuuden tulisi olla yksi keskeisimmistä laatukriteereistä, kun sote-toimijoita jatkossa arvioidaan.

Kirjoittaja on Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri.

Kirjoitus on julkaistu 12.1.2018 Mediuutisten numerossa 1/2018.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.