Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa on 9.3. tarkastettu Heidi Jurvelinin väitöskirja, jonka mukaan suomalaisen Valkee-yhtiön markkinoimilla korvavaloilla on vaikutusta aikaerorasitukseen ja kaamosmasennukseen.

Valkee-yhtiön tarina, jota olen seurannut tiiviisti jo usean vuoden ajan, on surullinen esimerkki siitä, miten ei-lääketieteellisten hoitojen nimissä voidaan myydä huuhaa-tuotteita. Korvavalojen toiminnasta ei ole mitään pitäviä tieteellisiä todisteita, kuten professori Juhani Knuuti on blogeissaan jo selkeästi osoittanut.

Fysiikan kannalta valo ei myöskään voi vaikuttaa, koska Valkeen käyttämien LED-polttimoiden valo vaimenee kudoksissa niin nopeasti, ettei siitä pääse kuin mitätön murto-osa korvan läpi. Lisäksi tietääkseni ihmisillä ei ole löydetty aivoista reseptoreja, joita tarvitaan aivojen ”valohoitoon”.

On moraalitonta valjastaa tohtoriopiskelija todistelemaan Valkee-yhtiön perusteettomia väitteitä varsinkin kun ohjaajilla on yhteys Valkeeseen.

Sama kuvio tehtiin Oulussa jo vuonna 2014 tarkastetun toisen väitöskirjan kanssa. Jätän Jurvelinin väitöskirjan sisällön lääketieteen asiantuntijoiden arvioitavaksi, mutta väitöskirjan tasosta kertonee jotain se, että lehtien impaktitekijät ovat poikkeuksellisen alhaisia lääketieteen alalla. Lisäksi yksi julkaisuista on niin sanottu predatory- eli roskajulkaisija Frontiersin sarjassa.

Tämä väitöskirja ei ole kunniaksi Oulun yliopistolle eikä kenellekään tarkastusprosessiin osallistuneelle.

Tapio Ala-Nissilä

Fysiikan professori

Aalto SCI tohtorikoulun johtaja 2010–2016

Aalto-yliopisto