Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikoo tänään arvioida koronavirustilannetta sen valossa, että tilanne Euroopassa on muuttunut viime päivinä.

Ensimmäisiä laajempia ryvästymiä ja paikallisia tartuntaketjuja on todettu Italiassa.

– Tilanne osoittaa, että COVID -19 -tapaukset voivat levitä uusille alueille nopeastikin. Jatkuvaa valppautta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista tarvitaan. Yhdessä on tärkeä pohtia, mitkä toimet ovat tehokkaita, sanoo terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen THL:stä.

Koronavirustilannetta arvioidaan tänään EU:n tartuntatautiasiantuntijoiden kesken. THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Italiassa selvitetään parhaillaan tartuntaketjuja Lombardian alueella.

Tartuntojen määrä on eri lähteiden mukaan maailmanlaajuisesti nyt yli 79 000. Tartuntoja on havaittu kolmessa uudessa maassa eli Afganistanissa, Bahrainissa ja Kuwaitissa.

WHO:n asiantuntijaryhmä on huomenna tiistaina menossa arvioimaan koronavirustilannetta Italiassa. Maassa on vahvistetusti neljä henkilöä kuollut virukseen.

Viikonloppuna on herättänyt huolta se, että koronavirustartuntojen määrä alkoi Italiassa lauantaina lisääntyä vauhdilla, varsinkin Milanon tienoilla eli Lombardiassa. Pohjois-Italiassa on useilla paikkakunnilla ryhdytty tämän vuoksi eristystoimiin.

THL:n mukaan tämän hetken tieto on, että Euroopassa todettuihin tapauksiin ei ole yleisesti liittynyt merkittäviä määriä jatkotartuntoja, mutta lähikontaktien seuranta jatkuu edelleen. Italiassa selvitetään parhaillaan tartuntaketjuja juuri Lombardian alueella.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.