Koronapandemian aiheuttanut sars-cov-2-virus saattoi olla liikkeellä Italiassa jo loppukesällä 2019.

Näin väittävät tutkijat, jotka selvittivät varsinaisesti tuhka- ja vihurirokon esiintymistä Lombardiassa Pohjois-Italiassa vuosien 2018-2021 potilasnäytteistä. Niiden ohessa tutkijat löysivät näytteistään myös sars-cov-2-viruksen geeniperimää. Sitä löytyi 11 potilaalta otetuista näytteestä.

Tähän asti on arvioitu, että virus siirtyi Kiinasta Italiaan lokakuussa 2019, mutta nyt tutkijaryhmä arvioi, että virusta oli liikkeellä jo kesäkuun lopun ja elokuun välisenä aikana. Tutkijoita ryhmässä on erityisesti Milanon yliopistosta.

Vuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 näytteistä sars-cov-2-viitteitä ei löydetty.

Muutama samanlainen tutkimus, joiden mukaan siis koronaa ilmeni Italiassa jo ennen lokakuuta 2019, on julkaistu aiemmin viime ja tänä vuonna. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole kuitenkaan pystynyt toistamaan näitä tutkimuksia ja siten niitä ei ole pidetty uskottavina.

Wiredin haastattelemien ulkopuolisten tutkijoiden mukaan nyt väitetyt uudet löydökset ovat epäluotettavia esimerkiksi siitä syystä, että näytteisiin olisi saattanut sekoittua koronavirusta muutoin kuin tutkituista potilaista.

Lehden mukaan erityisesti Kiinan valtiollinen media on innostunut tutkimuksista, joiden mukaan koronavirusta ilmeni jo paljon ennen kuin se levisi epidemiaksi Kiinassa Wuhanissa.

Kiinassa viehättää ajatus siitä, että virus ei sittenkään olisi kiinalaista alkuperää, vaan ensimmäiset tapaukset vain satuttiin havaitsemaan Kiinassa.

Varmaa onkin, että koronapandemian alkuperän jäljitys ja ajoitus jatkuvat kiivaina, vaikka itse koronapandemia näyttää tällä erää rauhoittuvan.

Lue seuraavaksi: