Koronaviruspotilaiden määrä sairaaloissa nousee edelleen, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 109 uutta koronaviruspotilasta. Viimeisen neljän viikon aikana uusien erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on noussut 60 potilaasta 109 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 22 uutta koronaviruspotilasta, mikä on yhtä paljon kuin edellisellä viikolla.

Viime sunnuntaihin mennessä erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 124 potilasta, joista 95 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 29 teho-osastoilla. Johtaja Pasi Pohjola STM:stä kertoi tiedotustilaisuudessa, että eilen keskiviikkona teho-osastoilla potilaita oli Suomessa 34.

Pohjola kertoi viime viikolla, että arviolta 50 tehohoitopaikkaa

, jos ne jakautuvat tasaisesti ympäri maan. Jos sen yli mennään, tilanne alkaa vaikuttaa muuhun tehohoitoon.

Sairaalahoidon tarpeen kääntyminen laskuun edellyttäisi sekä rokotuskattavuuden kasvua että tapausmäärien selvää vähenemistä. Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä ilmoitettu Suomen tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 111.

Uusia koronavirustartuntoja on ilmaantunut Suomessa kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 140 sataatuhatta asukasta kohden, mikä on yli 30 prosenttia enemmän kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana, jolloin tartuntoja ilmaantui 105 sataatuhatta asukasta kohden. Viikoittainen todettujen koronatapausten määrä on kuitenkin viimeiset kaksi viikkoa pysynyt lähes samana.

"Epidemiatilanteen hillitsemiseksi tärkeintä on kaikin keinoin edistää mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta ja terveysturvallisia toimintatapoja alueellisella ja paikallisella tasolla. Alueellinen epidemiatilanne voi lisäksi edellyttää, että alueella tai kunnassa annetaan laaja-alaista informaatio-ohjausta sekä tehdään kansallista ohjeistusta tiukempia suosituksia tai rajoituksia”, THL:n ja STM:n tiedotteessa todetaan.

”Ota hyvä ihminen rokote”

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Viimeisen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut. Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50−79-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä, joilla riski on 24-kertainen verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 85 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen ja 74 prosenttia kaksi rokoteannosta eiliseen mennessä. Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on edelleen mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

Suomessa kuitenkin 20–29-vuotiaista peräti 43 prosenttia on ilman täyttä rokotussarjaa ja 30–39-vuotiaistakin 34 prosenttia. Suomi häviää rokotuskattavuudessa muille Pohjoismaille paitsi Ruotsille, missä väestö on saavuttanut immuniteettia sairastamalla.

”Tässä maaottelussa emme ikävä kyllä ole voittamassa kisaa”, johtaja Mika Salminen THL:stä sanoi pohjoismaisesta rokotuskattavuusvertailusta.

Salmiselta tuli hyvin selkeä viesti rokottamattomille.

”Jos et ole saanut rokotetta ja olet aikuinen, ennemmin tai myöhemmin sairastut tähän tautiin ihan varmasti. Siihen voi mennä vuosia, mutta se voi tapahtua jo tänä talvena. Mitä enemmän sinulla on ikää, sitä todennäköisemmin sairastut vakavasti, eli ota hyvä ihminen rokote ihan itsesi takia”, Salminen vetosi tiedotustilaisuudessa.

Tilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan myös esimerkiksi Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Salmisen mukaan tämä on suorassa suhteessa rokotuskattavuuteen näissä maissa.

”Yhteys rokotuskattavuuden ja taudin leviämisen välillä on selvästi olemassa tässä Euroopan tilanteessa suuressakin kuvassa.”

Muuttunut ohjeistus testiin hakeutumisesta on vähentänyt tehtyjen testien määrää, ja viime viikolla testejä tehtiin noin 1 900 vähemmän kuin edellisviikolla. Tilanne on näkynyt viime viikkoina positiivisten näytteiden osuuden nousuna. Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 5 prosenttia. Osuus on lähes sama kuin sitä edeltävällä viikolla, jolloin se oli 4,9 prosenttia.

Juttua päivitetty 15.10. klo 7:32: Tarkennettu, että esiin nostetut ikäryhmät ovat ilman täyttä rokotussarjaa.