Tampereen yliopistollinen sairaala on avannut vuorokauden ympäri palvelevan koronavirusneuvonnan. Takaisinsoittopalvelu Aurora teleQ:n 24/7-mallin avulla koronaneuvontaan saa Pirkanmaalla yhteyden kellon ympäri jokaisena päivänä.

Ympäri vuorokauden käytössä olevassa numerossa palvelee sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä.

– Koronavirusneuvonnassa palvelee samanaikaisesti useita terveydenhuollon ammattilaisia, ja Aurora teleQ:n avulla puheluihin on mahdollista vastata useissa yksiköissä hajautetusti. Neuvontanumero piti saada käyttöön nopeasti ja oli selvää, että sen pyörittämiseen tarvitaan alusta alkaen toimiva takaisinsoittopalvelu. Vasteajat ovat pysyneet suuresta puhelumäärästä huolimatta kohtuullisina, kertoo Taysin Ensiapu Acutan apulaisosastonhoitaja Jani Ovaska tiedotteessa.

– Aurora teleQ:n käyttöönotto on ollut henkilökunnalle helppoa, vaikka syvällisiin koulutuksiin ei ollut aikaa. Lisäksi sen tarjoamat raportointiominaisuudet ovat mahdollistaneet tilanteen tehokkaan seurannan ja arvioinnin. Kokemukset ovat todella positiivisia, joten toivomme, että ratkaisua hyödynnetään tulevaisuudessa laajemminkin, Ovaska jatkaa.

Koronavirukseen liittyvät kysymykset ovat ruuhkauttaneet terveydenhuollon puhelinpalveluita kaikkialla Suomessa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jo käytössä ollut Aurora teleQ ja sen 24/7-malli mahdollistivat sen, että vuorokauden ympäri palveleva neuvontanumero saatiin käyttöön nopeasti.

– Kun huoli omasta tai läheisen terveydestä herää, on tärkeää saada yhteys terveydenhuoltoon heti – oli kyse sitten lapsen yöllisestä korvatulehduksesta tai koronavirusepäilystä. Jo tieto siitä, että asiaan palataan sovittuna takaisinsoittoaikana rauhoittaa, kertoo Aurora Innovationin Suomen maajohtaja Mikael Liias tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti keväällä 2019 tutkimuksen, johon vastanneista terveyskeskuksista 95 prosenttia oli takaisinsoittojärjestelmän piirissä. Näistä kuitenkin vain 10 prosentilla järjestelmä oli käytössä koko terveyskeskuksen aukioloajan.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.