Eduskunnassa kuultiin torstaina harvinaisen sopuisaa ajatustenvaihtoa ajankohtaisesta kysymyksestä, kun sali käsitteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) antamaa ilmoitusta Suomen varautumisesta koronavirusepidemian mahdolliseen leviämiseen Suomeen.

Kaikki olivat sitä mieltä, että kansalaiset tarvitsevat selkeät toimintaohjeet tartuntojen varalta.

Marinin viesti oli ennen kaikkea se, että Suomi on jopa poikkeuksellisen hyvin valmistautunut koronavirusepidemian tuloon, mutta hän käytti tilannekatsauksessaan hyvän määrän aikaa myös koronavirustartuntojen lisääntymisen taloudellisten vaikutusten pohdintaan.

– Kiina on Suomelle tärkeä vientimaa sekä autoteollisuuden, elektroniikan komponenttien ja raaka-aineiden tuottaja. Taloudellisen toiminnan hiljentymisestä Kiinassa aiheutuu ongelmia yrityksillemme suoraan ja alihankintaketjujen kautta, hän sanoi.

Vaikutukset kohdistuvat Marinin mukaan jo nyt tuntuvasti matkailu- ja ilmailualaan.

Marin kiinnitti huomiota erikseen siihen, että Kiina ja Intia ovat merkittäviä tekijöitä maailman lääkeaineiden tuotannossa.

– Lääketeollisuuteen kohdistuu koronaviruksen vuoksi vaikutuksia, jotka liittyvät myös huoltovarmuuteemme.

Mitä kauemmin epävarmuus jatkuu, sitä merkittävämpiä taloudelliset haitat ovat, Marin totesi. Hän varoitti kuitenkin ylilyönneistä julkisessa keskustelussa. Hän varoitti niin sanotusta infodemiasta.

– Maailman terveysjärjestön johtajakin käytti ilmaisua tuota ilmaisua, joka tarkoittaa tilannetta, jossa väärä tieto ja epävarmuus leviävät itse epidemiaa nopeammin.

Spekulaatiot heikentävät kansalaisten ja yritysten luottamusta markkinoihin ja ovat epäedullisia talouden kehitykselle lykäten esimerkiksi hankintoja ja investointeja, Marin pohti.

Sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen (vas.) mainitsi puheenvuorossaan kiinnostavan yksityiskohdan. Kehuttuaan terveydenhuollon suojavarusteiden saatavuutta hyväksi ympäri maan, hän kertoi, että tilanteen vaatiessa voidaan ottaa käyttöön myös pakkausmerkinnöiltään vanhentuneita suojaimia.

– Ne ovat varmuusvarastoissa hyvissä olosuhteissa säilytettyjä ja VTT:n nyt helmikuussa toimiviksi testaamia.

Lue myös: