Pääministeri Sanna Marinin (sd) valtiosihteeri Henrik Haapajärvi loi näkymää jo myös syksyyn 2021 ja talveen 2021–2022, kun hallitus tiedotti niin sanotusta exit-suunnitelmasta eli koronarajoitusten höllentämisestä asteittain kesän aikana.

2021–2022 talvikaudella on oletettavaa, että nuoremmassa väestössä koronaviruksen aiheuttama ”tauti saattaa vielä liikkua”, sillä heille ei vielä rokotetta, Haapajärvi totesi. Epidemian nousut saattavat kuitenkin jäädä lyhyiksi muun väestön rokotekattavuuden vuoksi, hän lisäsi.

Koronarokotteita annetaan tällä hetkellä vain 16 vuotta täyttäneille.

– Tauti tulee jylläämään maailmanlaajuisesti vielä pitkään, Haapajärvi sanoi.

Hän totesi, että länsimaat saavat rokotteet pääsääntöisesti ensin, joten taudin uudelleen leviämiseen joudutaan varautumaan. Vielä syksyllä 2021 ja talvella 2022 riskiryhmiä pitää todennäköisesti suojella pisimpään, Haapajärvi sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi aiemmin Uuden Suomen haastattelussa, että muiden maanosien koronarokotukset ovat polttava kysymys Euroopalle, ja kysymys tulee eteen heti kun ensimmäiset annokset on meillä annettu.

Myös mahdollisia uusia muuntoviruksia voi tulla, Haapajärvi huomautti tiedotustilaisuudessa.

Haapajärven mukaan valtakunnalliset kasvomaskisuositukset saatetaan ottaa käyttöön kesälomien jälkeen syksyllä, kun ihmiset palaavat kouluihin ja työpaikkoihin eikä rokotekattavuus välttämättä ole vielä tarpeeksi korkea.

Haapajärvi totesi, että kevään ja kesän aikana rajoitusten purkamisen vaikutuksia seurataan kahden viikon välein tarkoilla raporteilla. Tautitilannetta seurataan päivittäin. Kahden viikon välein tehdään aina kokonaisarviointi, ja mikäli tautitilanne lähtee uudelleen heikkenemään, se voi tarkoittaa sitä, että purkutoimenpiteistä joudutaan peruuttamaan, Haapajärvi sanoi.

– Tartuntojen lähtötaso on korkeampi kuin viime kesänä, Haapajärvi huomautti.

Oma tekijänsä on rokotusten edistyminen. Myös muuntovirukset voivat hyvinkin nopeasti heikentää tautitilannetta ja rajojen terveysturvallisuus on olennainen seurattava asia, Haapajärvi sanoi.