Norjan hallitus esittää uutta koronalakia, joka käytännössä antaisi sille poikkeustilan kaltaiset oikeudet, kertoo maan pääministeri Erna Solberg. Se voisi jatkossa antaa uusia asetuksia ja määräyksiä ilman maan eduskunnan, Stortingin hyväksyntää.

– Nyt on poikkeukselliset ajat ja meidän on toimittava nopeasti, Solberg sanoo.

Storting kuitenkin yhä valvoisi hallitusta. Hallituksen on tiedotettava eduskuntaa jokaisesta päätöksestä ja jos kolmasosa kansanedustajista katsoo säädösten menevän osin tai kokonaan liian pitkälle, säädösten eteneminen pysähtyisi. Poikkeussäädökset olisivat voimassa määräajan.

Solbergin mukaan koronakriisi on jo nyt osoittanut poikkeustilan ja uuden ”koronalain” tarpeen.

– Uusia tarpeita ilmaantuu eri puolilta, missä ihmiset ja yritykset ajautuvat ahtaalle, jos me emme muuta säädöksiä riittävän nopeasti.

Samalla Solberg kertoo, että työmarkkina- ja sosiaaliministeri Torbjørn Røe Isaksenilla on todettu koronatartunta ja lapsi- ja perheministeri Kjell Ingolf Ropstad on asetettu karanteeniin. Lisäksi hallituksen kahdella valtiosihteerillä on myös todettu koronatartunta.

– Vaikka jotkut ministerit ovat eristyksissä ja karanteenissa nyt ja tulevaisuudessa, meillä on hyvät rutiinit ja tekniset valmiudet, jotka varmistavat, että pystyvät hoitamaan tehtäviään ja johtamaan ministeriöitään, Solberg toteaa.