Suomalaisille on tarjolla yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta valtakunnallisen puhelinneuvonnan kautta. Neuvonta on käynnistynyt tänään.

Palvelu on auki arkipäivisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonnasta ei kuitenkaan saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisäksi Suomen matkustajasatamiin ja Finavian lentoasemille tulee infopisteet, joista matkustajat saavat koronavirusta koskevaa materiaalia. Nämä infopisteet avataan mahdollisimman pian.

Asiantuntijat ovat myös arvioineet uuden koronaviruksen tarttumista. Viruksen on todettu tarttuvan arkielämässä ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa tai suoran kosketuksen kautta.

Sen sijaan sen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei siksi nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä.

- Tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä tiedotteessa.

Vaikka koronavirusta hyvin herkin laboratoriomenetelmin löytyisi pinnoilta, se ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

- Pintojen kautta tarttumisen riski on relevantti lähinnä sairaaloissa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla, siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.