Koronatartuntojen määrä ylitti sunnuntaina kymmenen miljoonan rajan. Samoin virukseen kuolleiden määrä ylitti 500 000 rajapyykin, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastosta.

Erityisen huolestuttavalta tilanne näyttää koko Amerikan mantereella sekä Intiassa ja sen naapurimaissa, joissa tartuntamäärät kasvavat nopeimmin. Etelä-Amerikan tartuntamäärät ylittivät sunnuntaina jo Euroopan tason. Brasiliassa tartuntoja on nyt yli 1,3 miljoonaa ja Yhdysvalloissa yli 2,5 miljoonaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tautiin kuolee tällä hetkellä keskimäärin ihminen joka 18. sekunti. Tämä tarkoittaa 4 700 ihmistä vuorokaudessa. Kuolleiden määrän kasvu on ollut kovaa, sillä huhtikuussa luku oli noin 100 000, ja toukokuussa määrä ylitti 250 000. Kesäkuun loppuun mennessä kuolleiden määrä oli jälleen kaksinkertaistunut.

Yli neljäsosa kuolemista on Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa myös tartuntamäärät kaksinkertaistuivat noin 40 päivän aikana. Tilannetta mutkistaa se, että maan viranomaisten viime viikolla julkistamien tietojen mukaan tartuntamäärät voivat todellisuudessa olla jopa kymmenkertaiset.

Yhdysvaltojen terveysministerin Alex Azarin mukaan viruksen pysäyttämisessä ”ikkuna on sulkeutumassa”. Hänen mukaansa vaaditaan nopeita toimia, jotta viruksen leviämistä voidaan tehokkaasti torjua.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI?

digisisällöt käyttöösi maksutta.