Lääketieteellisessä The Lancet -aikakauslehdessä julkaistu tutkimus asettaa uuden koronaviruksen kuolleisuusasteen merkittävästi alhaisemmaksi kuin monissa aiemmissa tutkimuksissa. Joissakin tutkimuksissa kuolleisuuden on arvioitu olevan jopa joitakin prosentteja sairastuneista, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan infektiokuolleisuus Kiinassa ollut 0,66 prosenttia.

Infektiokuolleisuus on luku, jossa on pyritty huomioimaan myös toteamatta jääneet, vähäoireiset tartunnat. Uuden tutkimuksen mukaan koronaviruksen tapauskuolleisuus, eli kuolleisuus hoitoon päätyneiden, varmistettujen koronapotilaiden joukossa, on arviolta 1,38 prosenttia.

Tutkijaryhmä toteaa, kuten Suomessa THL on todennut, että kuolleisuusasteen tarkastelu vain varmistettujen tartuntatapausten perusteella voi olla harhaanjohtavaa.

THL on käyttänyt samaa perustelua puolustaessaan ennusteitaan, joissa arviot sairaalahoidon tarpeesta ja kuolleisuudesta ovat olleet monia kansainvälisiä tutkimuksia alhaisempia. THL:n varhaisen vaiheen arviossa infektiokuolleisuudeksi arvioitiin vain 0,05-0,1 prosenttia tartunnan saaneista.

Lancetin tuoreen tutkimuksen mukaan on ilmiselvää, että koronavirus kohtelee eri ikäryhmiä hyvin eri tavoin. Tarttuvuudessa ei ole merkittävää eroa, eli tauti tarttuu kaiken ikäisiin. Sen sijaan vakavan sairastumisen ja kuoleman riski nousee merkittävästi, mitä vanhempi tartunnan saanut on.

Tapauskuolleisuus oli tutkimuksen mukaan noin 0,32 prosenttia alle 60-vuotiailla, noin 6,4 prosenttia yli 60-vuotiailla ja jopa 13,4 prosenttia yli 80-vuotiailla varmistetusti taudin sairastaneilla. Infektiokuolleisuus sen sijaan oli korkeimmassa ikäryhmässä eli yli 80-vuotiailla noin 7,8 prosenttia ja yli 60-vuotiailla noin 3,2 prosenttia, tutkimuksessa arvioidaan. Alle 60-vuotiailla infektiokuolleisuuden arvioidaan olevan vain noin 0,145 prosenttia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin koronatartunnan saaneita Kiinan Hubeissa ja manner-Kiinan ulkopuolella kuten Hongkongissa ja Macaussa.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.