Kun uusi brittiläiseksi kutsuttu koronaviruksen muunnos syyskuussa havaittiin, asiantuntijat arvelivat sen olevan jopa 70 prosenttia tartuttavampi kuin siihen asti tunnettu covid-19-infektiota aiheuttava virus.

Nyt tammikuussa Ison-Britannian terveysviranomaiset katsovat, että viruksen uusi muunnos tarttuu helpommin kuin aikaisempi, mutta arvio tartuttavuudesta on maltillistunut. Uuden muunnoksen katsotaan olevan ”vain” 30-50 prosenttia helpommin tarttuva kuin alkuperäisen, kertoi BBC viime viikolla.

Nyt myös tanskalaiset ovat muuttaneet arviotaan koronaviruksen brittimuunnoksen B117:n tartuttavuudesta. Statens Serum Institutin johtaja Tyra Grove Krause sanoi Tanskan TV2:lle, että brittivariantti onkin vain 36 prosenttia tartuttavampi kuin Tanskassa alun perin levinnyt koronavirus.

Hän kuitenkin korosti, että asiaan liittyy epävarmuutta, joten muunnos voi olla todellisuudessa 20-50 -prosenttia tavallista tartuttavampi ja se voi muuntuakin ajan myötä.

Uusi arvio ei Tanskassa saa aikaan muutoksia sovituissa rajoitustoimissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, epidemiologi Markku Peltonen kommentoi Tanskan muuttunutta arviota Twitterissä tänään.

Markku Peltonen sanoi myös, että arviota uuden koronamuunnoksen tartuttavuudesta ei ole helppo tehdä nykyisillä datoilla.

– Luulen että tämä tulee elämään vielä, hän totesi.