Kiinan ilmoittamat koronavirustartunnat lisääntyivät yhdessä yössä liki 10 000 tapauksella. Kiinassa raportoituja tapauksia on nyt 52 000, ja koko maailmassa 53 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos piti tänään torstaina kello 10 suoran tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, mistä tässä dramaattisen kuuloisessa muutoksessa on kyse.

– Epidemioissa on tavallista, että joskus joudutaan muutamaan tapausten raportoinnissa käytettyjä määritelmiä ja laajentamaan haavia, jolla tartunnan saaneita etsitään, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Näin on käynyt nyt Kiinassa. Siellä on siirrytty hitaan laboratoriotestin sijasta käyttämään keuhkojen tietokonekerroskuvausta, joka on nopeampi mutta epävarmempi tapa todeta koronavirustartunta.

Uusi menetelmä on siinä mielessä epävarmempi, että osa sen avulla löydetyistä koronaviruksiksi arvelluista ja raportoiduista tapauksista onkin nyt esimerkiksi influenssaa.

– Tämä tietysti hankaloittaa lukujen tulkintaa, Salminen sanoi.

Koronavirustartuntojen määrä ei siis välttämättä ole lisääntynyt siinä määrin kuin uudet luvut ilmoittavat. Kiina onkin ottanut tässä yhteydessä käyttöön uuden kategorian nimeltä ei-laboratoriovarmennetut koronavirustartunnat.

WHO luokittelee nämä uudet tapaukset tartuntaepäilyiksi.

Kiinan tartuntamäärien kehityksen ennustaminen on nyt Salmisen mukaan hyvin vaikeata, etenkin kuin raportointikäytäntö muuttui.

–Tuskin epidemia poistuu horisontista lähiviikkojen tai edes lähikuukausien aikana.

Suomalaisten suosimissa talvilomakohteissa yksittäisen ihmisen riski sairastua koronavirukseen on tällä hetkellä äärimmäisen pieni. Riskiarviota joudutaan kuitenkin koko ajan päivittämään.

– Jos henkilöllä on matkustussuunnitelmia, jotka tapahtuvat pidemmällä tulevaisuudessa, on hänen seurattava koronavirustilannetta kohdemaassaan, THLn ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi.

Koronaviruksen itämisajasta ja sen aikaisesta tartuttavuudesta on sekalaista tietoa esiintynyt julkisuudessa: onko itämisaika 5, 12 vai 12 vuorokautta?

Mika Salmisen mukaan koronaviruksen itämisaika on keskimäärin 5 vuorokautta, mutta se voi olla myös 12 vuorokautta. On olemassa yksi raportoitu tapaus, jossa itämisaika on ollut 24 vuorokautta.

– Aika usein isoissa dataseteissä on varsinaisen jakauman ulkopuolelle asettuvia arvoja. Usein kyse on infektioissa siitä, että henkilöllä onkin kaksi altistumista taudille, mutta vasta toinen on johtanut tartuntaan, Salminen sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti myös, että suomalainen sairaanhoitopiireihin ja kuntiin hajautettu terveydenhuolto on kyllä valmistautunut vastaanottamaan koronavirusepidemian, jos se leviää Kiinasta muualle maailmaan.

– Ei ole mukavaa, jos saamme uuden taudin, mutta selviämme siitä, Salminen sanoi.

Raportoidut tapaukset vääristävät taudin kuvaa, sillä vaikeimmat, sairaalahoitoa vaativat tapaukset raportoidaan. Lievät tapaukset jäävät piiloon.

– Tauti näyttäytyy todennäköisesti vakavampana kuin onkaan. Suurin osa tapauksista edustaa vaikeimpia tauteja, pyramidin huippua. On avoimesti myönnettävä, että emme tiedä sen pyramidin pohjan laatua ja kokoa.

Jos epidemia leviää laajaksi, käytännöt muuttuvat: ei ole enää mahdollista eristää jokaista potilasta.

– Jos epidemia leviää Suomeen, kansalaiset voivat itsekin tehdä monta asiaa tartunnan välttääkseen. Kuulostaa triviaalilta, mutta käsihygienia on käypä keino hidastaa taudin leviämistä.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.