Rajat vuotavat ja varianttivirus yleistyy, THL huhuilee mahdollisia kantajia testeihin.

Virusvariantit ovat ottamassa ottamassa vauhtia Suomessa. Turun Sanomien mukaan Laitilassa on havaittu tautirypäs, jossa on 40 tapausta uutta brittivarianttia.

Ruotsin Skellefteåssa on todettu tautirypäs, jossa 150 tapauksesta 29 oli brittivarianttia. Tehtaan 200 suomalaista työntekijää tuli viime viikolla Suomeen ja mahdollisesti mukana tuli myös koronan variantteja. Työntekijöistä 40 on käynyt testissä ja heistä 11 todettiin korona.

Nyt THL kehottaa Ruotsista Skellefteåsta tulleita hakeutumaan testeihin.

Suomeen siis vuotaa rajojen takaa virusmuunnoksia. Laki tarjoaa jo nyt mahdollisuuksia testauttaa ihmisiä.

– Aluehallintovirasto voi määrätä pakollisen terveystarkastuksen, johon testaaminen kuuluisi. Kyseessä on hallintopäätös, joka edellyttää tapauskohtaista arviota. Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole yksilökohtaisesta arviosta, vaan päätös voi koskea laajempaakin joukkoa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Kaikkia eivät testit kiinnosta.

– Halukkuus mennä vapaaehtoiseen testiin vaihtelee suuresti. Esimerkiksi lentokentillä suurin osa hakeutuu testiin, Jalava sanoo.

Virusvariantit, erityisestä brittivariantti, ovat muuttumassa nopeasti vallitseviksi virusmuodoiksi useissa maissa. Suomen osalta THL kertoo huomenna erilaisista viruksen leviämisen mallinnuksista.

Myös Tanskassa varianttitapausten määrä kaksinkertaistui tammikuun aikana joka viikko. Ankarat varotoimet painoivat vanhojen varianttien esiintyvyyden laskuun. Statens Serum Instituutin mukaan brittivariantin tarttuvuus luku, eli R-luku on 1,14. Luku oli helmikuussa 1,5–2 kertaa suurempi kuin aiemmilla varianteilla 20A, 20A.EU2, 20B ja 20E.

Ranskassa varianttitapausten määrä kasvaa 60 prosenttia viikossa. Yhdysvalloissa tapauksia on suhteellisesti vähän, mutta niiden määrä kaksinkertaistuu joka viikko.

Lue myös: