Ruotsissa tuomittiin heinäkuun lopussa yleislääkäri vuodeksi vankilaan, koska hän oli myynyt pahaa aavistamattomille potilailleen väärennettyjä koronatodistuksia.

Lääkärin yksityisvastaanotolla Göteborgissa kävi ihmisiä koronatestissä saadakseen ulkomaan matkaa varten todistuksen siitä, että heillä ei ollut akuuttia koronainfektiota. Lääkärin klinikka väitti, että näytteet analysoi Ruotsin suurin yksityinen laboratorio Unilabs, mutta se ei pitänyt paikkaansa.

Todellisuudessa lääkäri ei lähettänyt testejä yhtään minnekään. Hän kirjoitti asiakkailleen todistuksen negatiivisesta koronatartunnasta ilman, että testituloksia olisi analysoitu.

Oikeus totesi lääkärin rikoshyödyksi noin 2 400 euroa. Se piti raskauttavana, että lääkäri käytti petoksessa hyväkseen pandemia-aikaa ja lääkärin asemaansa, kertoi Dagens Medicin -lehti kuun vaihteessa.

Lääkäri tuomittiin vankilaan petoksesta, asiakirjojen väärentämisestä ja väärästä todistuksesta.

Tuomittu lääkäri on tämän jälkeen noussut Ruotsissa julkisuuteen uudelleen. Hän on lähettänyt terveysviranomaisille (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN) pyynnön lääkärioikeuksiensa poistamisesta.

HSAN:n puheenjohtajan Susanne Billumin mukaan lääkärien anomukset ammatinharjoitusoikeutensa mitätöimiseksi on tavattu yleensä hyväksyä.

LUE MYÖS: