Asiantuntijat ovat huomanneet Suomen koronatilanteessa pahaenteisen merkin, nimittäin sen, että hiihtolomat lakkasivat Uudellamaalla hidastamasta tartuntojen kasvua viikonloppuna.

– Ensi viikosta tulee todella paha, tutkimusanalyytikko Ilkka Rauvola varoitti viikonloppuna Twitterissä.

Hän korostaa, että pääkaupunkiseutu on ratkaisevassa asemassa koko maan epidemian tukahduttamisessa.

– Osassa suurimmista kaupungeista tilanne on hallinnassa, osassa ei. Helsinki ja Vantaa ovat pahimmassa tilanteessa. Jos jäljityksessä joudutaan siellä antamaan periksi, sulut ovat ainoa keino hillitä epidemian kasvua.

Hän muistuttaa samalla, että Tukholmassa todettiin perjantaina viruksen määrä lähteneen nopeaan nousuun jätevedessä juuri ennen hiihtolomien alkua.

– Voi olla että tämä sama ilmiö vaikuttaa nyt myös Suomessa.

Lääkärilehti varoitti perjantaina tehohoidon tilanteesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Lehden mukaan Hus voi hoitaa 30 tehohoitopotilasta.

– Tehohoitolääkäreissä herättää nyt erityistä huolta se, että nuorten, aiemmin terveiden aikuisten osuus tehohoitoon joutuneissa uusissa potilaissa on suuri mahdollisesti virusvarianttien yleistymiseen liittyen, Husin teholinjan linjajohtaja, ylilääkäri Minna Bäcklund sanoi.

Rauvolan mukaan taustalla on juurikin koronaviruksen brittivariantti B117.

– B117 aiheuttaa sen, että nuoret, aiemmin täysin terveet ihmiset joutuvat nyt teholle. Potilaita siirretään muualle, koska paikat eivät enää riitä.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijatohtori, sisätauteihin erikoistuva lääkäri Jukka Koskela pitää tilannetta vakavana.

– Nyt alkaa olla viimeinen hetki löytää sopu ja yhdessä tekemisen henki. Vain kirittämällä toisiamme entistä parempiin tuloksiin voimme estää täysin turhaa kärsimystä. Viranomaiset ja paikallishallinto noudattakoot hallituksen ja presidentin ohjausta ennakoinnista, pystyttekö jopa parempaan, hän tviittaa.