Koronatilanne on Suomessa parantunut selvästi, tautimäärissä on tultu jo yli kuukauden ajan alaspäin ja sairaalahoidon tarvekin on vähentynyt. Tänään on Suomessa todettu 298 uutta koronatapausta.

– Tämä osoittaa, että tehdyt toimenpiteet ovat olleet vaikuttavia. Sitä kautta altistumisiin johtavat kontaktit ovat laskeneet. R-luku on alle yhden eli epidemia kutistuu, sanoi THL:n johtaja Mika Salminen tänään STM:n ja THL:n koronainfossa.

Ilmaantuvuus on Salmisen mukaan laskenut kaikissa ikäryhmissä, mutta kaikista eniten nuorissa ikäryhmissä.

– On hyvin lähellä johtopäätös, että iltaelämän kontaktien vähentäminen on ollut ratkaisevaa.

Virusmuunnokset voivat aiheuttaa tautiryppäitä

Ilmaantuvuus on laskenut suurimmassa osassa sairaanhoitopiireistä, Itä-Savoa ja Kymenlaaksoa lukuun ottamatta.

Eniten ilmaantuvuus on laskenut Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, mutta ilmaantuvuudet ovat edelleen korkealla tasolla. Etelä-Suomessa esimerkiksi Keravalla ja Tuusulassa ilmaantuvuusluku on noussut yli kahdensadan.

Huolestuttavaa on Salmisen mukaan virusmuunnosten yhä suurempi osuus tartunnanaiheuttajina, koska ne voivat aiheuttaa helpommin alueellisia tartuntaryppäitä.

– Brittimuunnoksen osuus kaikista tartunnoista on yli puolet, ja myös Etelä-Afrikan variantti on ottanut lisää osuutta, sen osuus on nyt seitsemän prosenttia tartunnoista, Salminen sanoi.

Suomessa ei voida tuudittautua epidemiatilanteen talttumiseen senkään takia, että tilanne maailmalla on edelleen vakava.

– Monessa maassa tapausmäärät ovat kasvussa, esimerkiksi Intiassa on ennätyslukuja. Euroopassa on viime kuukausien aikana ollut iso uusi aalto monessa maassa. Tämä osoittaa, että pandemia ei ole ohi. Joudumme olemaan pitkään vielä varuillamme, Salminen sanoi.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi tilaisuudessa, että ulkomaisten tartuntojen osuus on Suomessa kasvamassa. Tartuntoja saadaan eri puolilla maailmaa.

– Rajojen terveysturvallisuus on hyvin keskeinen asia epidemian kansallisen hallinnassa, Voipio-Pulkki sanoi.

Suurin osa tartunnanlähteistä pystytään selvittämään

Hyvä uutinen on, että tartunnanjäljitystyö paranee edelleen koko Suomessa.

– Kotimaisista tartunnanlähteistä pystytään selvittämään yli 70 prosenttia, Voipio-Pulkki sanoi.

Ensimmäisen koronarokotteen on nyt saanut noin neljäsosa yli 16-vuotiaista suomalaisista, mikä on Salmisen mukaan varsin hyvä suoritus.

– Yli 70-vuotiaista 82 prosenttia on rokotettu, suunta on oikea. Alueilla ja kunnissa tehdään erinomaista työtä, Salminen sanoo.

Voipio-Pulkki sanoi, että on jo nähtävissä, että rokotteiden avulla vakavampien tautimuotojen määrä on vähentynyt.

– Nyt ollaan menossa hyvään suuntaan myös sairaalakuormituksen osalta, mutta edelleen merkittävä osa yliopistosairaaloiden tehohoitopaikoista on covid-potilaiden käytössä, Voipio-Pulkki sanoi.

STM:n johtaja Pasi Pohjola totesi tilaisuudessa, että rajoitustoimille on edelleen tarvetta.

– Niiden pitää mennä käsi kädessä epidemiatilanteen kanssa. Kiihtymisvaiheessa olevia alueita ohjataan noudattamaan laajoja rajoitustoimia edelleen. Alueellinen tilanne voi heiketä nopeasti virusmuunnosten takia, Pohjola sanoi.

Kun rajoituksia lähdetään purkamaan, se on Pohjolan mukaan tehtävä alueittain ja harkiten.

– Seuraavan kuukauden tai kahden aikana tehtävällä työllä on vaikutusta siihen, millainen kesän tilanne tulee olemaan.

Lue myös: