”Olemme Satakunnassa koronaepidemian aallon harjalla. Terveydenhuollon kuormitus on korkea, mutta tehohoidon tarve on vähentynyt”, Satakunnan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Satakunnasta kerrotaan olevan pitkälti rokotusten ansiota, että sairaalakuormituksen kanssa pärjätään ja rajoitustoimia lievennetään, vaikka tauti leviää nopeasti.

”Perusterveen rokotetun ihmisen näkökulmasta riski saada vaikea tartunta on nyt melko pieni. Hauraimmat ja sairaimmat saattavat kuitenkin rokotuksista huolimatta sairastua vakavasti ja siksi heitä on edelleen suojeltava. Lisäksi sairaalaan tulee aiempaa enemmän positiivisen koronatuloksen saaneita potilaita, joiden hoidon tarve koskee muuta kuin koronavirusta”, tiedotteessa todetaan.

Helmikuu on Satakunnan tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan vielä raskas.

”On osoittautunut, että käytettävissä olevilla rokotuksilla ei pystytä saavuttamaan laumaimmuniteettia, ja meidän on opittava elämään koronaviruksen kanssa. Tartuntojen torjuntaa hoitolaitoksissa tulee kuitenkin edelleen aktiivisesti jatkaa.”

Näin Kainuussa, Savossa ja Hämeessä

Maanantaina Kainuussa todettiin 132 positiivista koronatestitulosta.

”Kokonaisuutena tilanne näyttää kuitenkin rauhoittuvan. Pandemiaosaston erityisjärjestelyt on voitu purkaa lauantaina. Koronainfektion vuoksi hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan ensisijassa päivystysseurannassa ja teho- tai tehovalvontaosastolla hoidon tarpeen mukaisesti”, Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen sanoo.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on edelleen kohtuullisen paljon. Kuopion yliopistollisen sairaalan Kysin tiedotteen mukaan suurin osa todetuista tartunnoista on ollut nuorilla ja keski-ikäisillä pohjoissavolaisilla. Myös sosiaali- ja terveysalan henkilöstöllä sekä hoitolaitoksissa on todettu tartuntoja.

Päijät-Soten alueella sairaalahoidossa on 39 koronapotilasta, mutta heistä yksikään ei ole tehohoidossa. Rokotuskattavuus on kohtuullisen hyvä.

”Alueemme vähintään 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 88 prosenttia ja toisenkin jo 85 prosenttia. Vähintään 18-vuotiaista kolmannen rokotuksen on saanut 62 prosenttia”, Päijät-Hämeestä kerrotaan.

Kaikilla alueilla kuormitusta lisää se, että hoitohenkilöstöä on paljon sairauslomalla.

Lue seuraavaksi: