Terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Mehiläinen kokeilee sormenpäästä otettavasta verinäytteestä tehtävää koronatestiä. Se on kehitetty koronaepidemian aikana, joten testin käyttökokemukset ovat vielä rajalliset.

Uudet testit auttavat kohdentamaan testausta laajemmalle joukolle kuin mihin Suomen kapasiteetti on tähän asti riittänyt, arvioi Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Verikoe perustuu vasta-aineiden osoittamiseen. Se ei sovi diagnostiseksi testiksi aivan sairauden alussa, sillä sillon se ei poissulje tartunnan mahdollisuutta täysin.

Testi voi muuttua positiiviseksi noin 3–5 vuorokautta oireiden alkamisen jälkeen. Yksilöllinen vaihtelu vasta-ainetuotannon alkamisessa on Hotakaisen mukaan kuitenkin huomattavaa.

– Alustavien selvitystemme perusteella testi näyttää toimivan tilanteissa, joissa henkilöllä on ollut oireita jo useamman päivän, mutta selvitämme tätä lisää. Mikäli testi osoittautuu toimivaksi, se voidaan saada käyttöön lähiviikkojen aikana, hän toteaa.

Vastaavia testejä arvioidaan samaan aikaan myös muissa maissa. Sormenpäästä otettavasta verinäytteestä tehtävällä tutkimuksella on Euroopassa myyntilupa.