Kela tiedotti keskiviikkona, että Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä nousee tammikuun alussa 56 eurosta 100 euroon.

Korotus koskee nenänielusta otettavaa PCR-testiä, ja korvaus edellyttää yksityislääkärin määräystä. Korotettua korvausta maksetaan ensi vuoden aikana tehdyistä testeistä.

Mehiläisen verkkosivujen mukaan sen PCR-testi maksaa 249 euroa. Terveystalosta saa koronatestin 235 eurolla. Summista ei ole vähennetty Kela-korvausta.

Asiakas voi saada koronavirustutkimuksesta suorakorvauksen, jos palveluntuottajalla on suorakorvaussopimus Kelan kanssa. Tutkimuksen voi maksaa myös kokonaan itse ja hakea korvausta Kelasta myöhemmin.

– Korvauksen nostamisella halutaan lisätä asiakaan mahdollisuutta valita tutkimuspaikaksi yksityisen terveydenhuollon palveluntuottaja julkisen terveydenhuollon sijaan. Tavoitteena on myös helpottaa työnantajien mahdollisuuksia tarjota koronavirustutkimuksia työntekijöilleen. Korvaukseen on oikeus Suomessa asuvalla tai työskentelevällä henkilöllä, Kela kertoo verkkosivuillaan.

Koronavirustutkimukset korvataan osana sairaanhoitovakuutusta, kuten muutkin yksityisen terveydenhuollon palvelut. Myös työnantajan maksama koronavirustutkimus korvataan sairaanhoitovakuutuksesta.