Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdotti puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Seinäjoella, että apteekit valjastettaisiin tekemään koronatestausta, kertoo Apteekkari-lehti.

Viesti oli suunnattu maan hallitukselle. Näin Orpon mielestä saataisiin Suomeen lisää testauspaikkoja ja testaushinnat laskemaan tarjonnan kasvamisen myötä.

Hänen mukaansa testaustoiminta voisi olla osa apteekin normaalia palvelutoimintaa, eikä apteekeilta vaadittaisi erillistä osakeyhtiötä ja yksityisen terveydenhuollon lupaa.

Asian ovat nostaneet aiemmin esille myös kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sinuhe Wallinheimo.

Apteekkarit ovat ymmärrettävästi ilahtuneita kokoomuksen ehdotuksesta.

"Olemme valmiita, jos meitä tarvitaan”, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkari-lehdessä.

Sandler uskoo apteekkien täydentävän testauskapasiteettia erinomaisesti, sillä apteekeilla on maankattava verkosto ja laajat aukioloajat. Hänen mukaansa apteekit sopivat kuitenkin vain oireettomien koronatestaukseen.

"Oireiset ja sairaat testattaisiin edelleen terveydenhuollossa. Apteekkien testaus olisi pika-antigeenitesti koronapassia varten".

Useissa Euroopan maissa apteekit tekevät jo koronan pika-antigeenitestejä. Näin tapahtuu muun muassa Portugalissa, Kreikassa ja Italiassa.

Portugalissa apteekeissa on tähän mennessä tehty kaikkiaan yli 600 000 pikatestiä, kertoo Apteekkari. Siellä apteekkien antigeenitestit rahoitetaan julkisista varoista, sillä niiden katsotaan auttavan tartuntaketjujen katkaisemisessa.

Myös Kreikassa apteekit tekevät antigeenitestejä, mutta asiakkaat maksavat ne itse. Testille on määrätty 20 euron veroton kattohinta.

Espanjassa apteekit jakavat kotitestejä, jotka asiakas voi tehdä jo paikan päällä apteekissa. Seuraava askel maassa on mahdollistaa apteekeille testitulosten syöttäminen epidemiologiseen seurantajärjestelmään, jotta myös ”kotitestien” positiiviset tulokset saadaan kirjattua ja tilastoitua.