Hongkong

Havaittujen koronavirustapausten määrä Kiinan erityishallintoalueella on kaksinkertaistunut joka päivä edellisen kolmen päivän ajan. Eri uutislähteiden saamien tietojen mukaan Hongkongissa kirjataan maanantaina yli 600 uutta koronavirustapausta.

Mikäli eri uutislähteille vuodettu tieto pitää paikkansa, kyseessä on suurin yhden päivän aikana havaittu koronatapausten määrä. Vielä sunnuntaina tapauksia oli noin 300 kappaletta ja perjantaina 140 kappaletta. Hongkongin hallinnon virallisia lukuja on tosin haastavaa seurata, sillä niiden raportointitapaa muutetaan muutaman päivän välein.

Hongkongin koronavirustartuntoja ei lasketa mukaan Manner-Kiinan virallisiin koronaviruslukuihin.

Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi kääntyi noin 0,3 prosentin laskuun uutisen tultua. Manner-Kiinan pörssit taas avautuivat nousujohteisesti pörssien auettua ensimmäistä kertaa kuukalenterin mukaisen uudenvuoden lomien jälkeen.

Koronan nopea leviäminen Hongkongissa aiheuttaisi huomattavaa painetta kaupungin terveydenhuoltojärjestelmälle. Huolimatta yhdestä maailman ensimmäisistä kattavista rokoteohjelmista rokotekattavuus kaupungissa on kahden rokotteen saaneiden osalta vain hieman yli 60 prosenttia.

Kolmannen rokotteen on käynyt ottamassa vain hieman yli 13 prosenttia väestöstä. Erityisen matala rokotekattavuus on vanhusväestön keskuudessa. Hongkong on yksi maailman tiheimmin asuttuja kaupunkeja, jossa noin Lohjan kokoisella alueella asuu yli 7,5 miljoonaa henkilöä.

Vain vähän keinoja

Hongkongissa noudatetaan Kiinan mukaan tiukkaa nollakoronapolitiikkaa, jossa tavoitteena on viruksen täydellinen eliminoiminen viruksen kanssa elämisen sijaan. Manner-Kiinassa vastaavissa tilanteissa kokonaisia kaupunkeja asetetaan ulkonaliikkumiskieltoon ja matkustuskieltoon, sekä määrätään kaikki kaupungin asukkaat testattavaksi.

Hongkongin nykyisen testauskapasiteetin avulla kaikkien kaupungin asukkaiden testaamiseen menisi vähintään kolme viikkoa. Tällä hetkellä Hongkongin testauskapasiteetti on noin 250 000 ihmistä päivässä.

Hongkongin tiukat matkustusrajoitukset ovat kuitenkin pitäneet kaupungin käytännössä eristyksissä muusta maailmasta vuoden 2020 maaliskuusta lähtien. Hongkongissa on nähty muutamia asuinrakennusten ulkonaliikkumiskieltoja. Ulkonaliikkumiskiellot on asetettu kaupungin köyhimmille alueille, joissa myös rakennuskanta on vanhinta.

Ulkonaliikkumiskiellot ovatkin aiheuttaneet lisää tartuntoja samassa rakennuksessa, sillä rakennusten infrastruktuuri ei auta pitämään virusta vain yhdessä asunnossa. Monet ovat myös menettäneet työnsä tai kärsineet huomattavista tulonmenetyksistä heidän jouduttuaan olemaan poissa töistä.

Maatalouden osuus Hongkongin bruttokansantuotteesta on vain joitain prosentteja. Hongkong on siis täysin tuontiruoan varassa. Pääosa tuontiruoasta tuodaan Manner-Kiinasta, jonka vastainen raja on kiinni. Hongkongin ja Manner-Kiinan välisen rajan Manner-Kiinan puoleisilla kaupunkialueilla on useita ulkonaliikkumiskieltoja koronatapausten vuoksi.

Hongkongin hallinto julkaisi myöhään sunnuntaina illalla lehdistötiedotteen, jonka mukaan ruoan tuonti on edelleen hyvällä tasolla ja voidaan varmistaa poikkeusoloissakin.

Lue seuraavaksi: