Julkisuudessa on viime viikkoina pyörinyt uutinen raskaana olevasta israelilaisesta naisesta, joka sai koronatartunnan ja keskenmenon. Kuolleella sikiöllä havaittiin myös testeissä koronatartunta.

Sairaalan infektiotautien osaston ylilääkäri Tal Brosh sanoi Washington Postissa tiistaina, että hänen luullakseen lapsi kuoli koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän piti tapausta merkkinä siitä, että kaikkien raskaana olevien naisten olisi syytä ottaa koronarokote.

Jutussa viitattiin myös muutamaan tutkimukseen, joiden mukaan keskenmenojen määrä on lisääntynyt pandemian aikana aikaisempaan verrattuna. Tällaisia tuloksia on saatu lehden mukaan Isossa-Britanniassa, Intiassa ja esimerkiksi Nepalissa, jossa Lancet Global Healthissa julkaistun tutkimuksen mukaan keskenmenojen määrä on lisääntynyt jopa 50 prosenttia korona-aikana.

Tällaista on siis kirjoitettu. Mitä sanoo tähän dosentti, naistentautien ja synnytysten linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay Husista?

– Uutisoinnissa viitataan israelilaisen lääkärin mielipiteeseen, jonka hän on esittänyt ilman mitään tieteellistä näyttöä, Tekay sanoo.

Koronavirusta on voitu eristää raskaana olevien naisten vaginaeritteistä, istukasta, lapsivedestä, ja sikiön verestä, mutta se ei Tekayn mukaan tarkoita, että korona aiheuttaa kohtukuolemia.

– Jos ajattelee, että noin 110 miljoonaa ihmistä on saanut tähän mennessä covidin, ja heistä vähintäänkin kaksi miljoonaa on ollut raskaana olevia naisia, niin covidiin liittyvien komplikaatioiden aiheuttamat keskenmenot olisivat kyllä tulleet nopeasti julki.

Joitakin tutkimuksia keskenmenojen määrästä pandemian aikana on julkaistu.

Aluksi lontoolaisessa St. Georgen sairaalassa tehty retrospektiivinen tutkimus totesi, että keskenmenojen määrä olisi lisääntynyt epidemia aikana verrattuna vuoteen 2019.

– Tutkimus julkaistiin Jamassa, mutta se oli erittäin heikkotasoinen tutkimus, sanoo Tekay.

Englantilaiset lähtivät selvittämään asiaa laajemmin epidemiologisesti ja totesivat, että mitään eroa keskenmenojen määrässä ei voitu osoittaa koronavuoden ja edellisen vuoden välillä. Tämäkin tutkimus julkaistiin Jamassa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat saivat samanlaisen tuloksen omissa tutkimuksissaan.

Miten siis selittyy esimerkiksi Nepalissa saatu tulos, jonka mukaan pandemia-aika lisäsi keskenmenoja jopa 50 prosenttia?

– Nepalin tutkimuksessa heräsi vahva epäily keskenmenojen lisääntymisestä, mutta tutkijat eivät viitanneet tai edes spekuloineet sillä, että lisääntyneet keskenmenot olisivat suoraan covid-infektion aiheuttamia.

Taustalla voi olla koronaepidemian epäsuora vaikutus: äidit eivät hakeutuneet raskauden ongelmissa hoitoon yhtä matalalla kynnyksellä kuin normaalisti.

– Siinä yhteydessä sikiömenetykset ovat olleet mahdollisia.