Koronavirustartunnan saanut alkaa tartuttaa muita noin kolmen päivän kuluttua omasta tartunnastaan ja pari päivää ennen oireiden alkamista. Kansainvälisten tutkimusten mukaan yksi tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2–5 ihmistä epidemian alkuvaiheessa.

– Tämän hetken arvion mukaan tartuttavuusluku on nykyisten rajoitusten aikana laskenut Suomessa alle yhden. Tämä tarkoittaa, että epidemian eteneminen on tasaantunut. Arvio perustuu pääosin sairaala- ja tehohoidossa olevien määrän kehitykseen, kertoo Turun yliopiston professori Kari Auranen THL:n tiedotteessa.

THL:n koronamallinnusryhmä on mallintanut kevään aikana koronaepidemian etenemistä Suomessa. Mallinnusryhmä esitteli työtään avoimessa webinaarissa maanantaina.

Webinaarin aluksi Kari Auranen selitti tartuntatautien mallintamisen perusteita.

– On tärkeää ymmärtää tartunnan ja taudin ero. Tartunnat leviävät laajalti väestössä mutta vain osa tartunnan saaneista saa vakavan taudin, Auranen sanoo.

Tartuntojen leviämiseen käytetään niin sanottua SEIR-mallia, jossa väestö jaetaan alttiisiin, tartunnan saaneisiin, tartuttaviin ja immuuneihin.

Koronavirustaudin aiheuttamaa tautitaakkaa Suomessa arvioitiin aluksi Kiinan Wuhanin tietojen perusteella. SEIR-mallilla simuloitiin ensin epidemia Wuhaniin ja sen jälkeen yksittäiseen tartuntaan liittyvää vakavan sairastumisen riskiä arvioitiin Hubein maakunnan havaitun tautitaakan avulla.

– Suomen tautitaakka saatiin simuloimalla koronavirusepidemia samalla tavalla myös suomalaisessa väestössä ja hyödyntämällä edellä arvioituja tartuntakohtaisia vakavan taudin riskejä, THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo tiedotteessa.

Arvioitaessa tautitaakkaa vertailualueen avulla, on oleellista käyttää samankaltaisia malleja molemmilla alueilla.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.