Koronatapausten määrä on kasvussa Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertovat yhteistiedotteessaan, että viime viikon tapausmäärä oli huomattavasti edeltäviä viikkoja korkeampi.

– Uusia koronatapauksia todettiin viime viikon aikana (21.-27.6.) runsaasti edellisiä viikkoja enemmän, yhteensä 947 tapausta. Tapauksia todettiin yli 400 enemmän kuin edeltävällä viikolla, tiedotteessa kerrotaan.

Tuorein tieto torstaita edeltäneen vuorokauden ajalta on, että Suomessa on todettu jälleen päiväkohtaisesti melko korkea määrä tartuntoja, 222 uutta tapausta.

Uusien tartuntojen määrän kasvun selittää suurimmalta osin jalkapallon EM-kisaturisteilla todetut tartunnat.

Venäjän Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa vieraili edellisviikkojen aikana vähintään 4500 suomalaista. Kisoista palanneilla henkilöillä on todettu 30.6. eli keskiviikkoon mennessä 386 positiivista testitulosta ja 50 jatkotartuntaa.

Suurin osa näistä tapauksista on raportoitu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla (yhteensä 264 tapausta ja 17 jatkotartuntaa), sekä Pirkanmaan (38 tapausta ja 8 jatkotartuntaa) ja Varsinais-Suomen (31 tapausta ja 5 jatkotartuntaa) sairaanhoitopiireissä.

Kisojen vaikutus näkyy siinä, että ulkomailla saatujen tartuntojen osuus kaikista uusista tartunnoista on kasvanut, THL ja STM kertovat.

Viikolla 25 puolet tartunnoista, 50 prosenttia, oli peräisin ulkomailta, kun edellisellä viikolla ulkomailta saatujen tartuntojen osuus oli 33 prosenttia.

– Yli 40 prosenttia viikolla 25 todetuista tartunnoista liittyy suoraan Venäjän kisaturismiin.

Kuluneen viikon kohonneet tapausmäärät näkyvät ”tehollisen tartuttavuusluvun” arvion nousuna tasolle 0,70–0,90.

Uusia tartuntoja ilmaantui kahden viimeksi kuluneen viikon (14.-27.6.) aikana 27, ja kahden niitä edeltävän viikon (31.5.–13.6.) aikana 23 sataatuhatta asukasta kohden.

Tartuntojen ilmaantuvuus on noussut erityisesti 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä. Viikolla 25 todetuista tartunnoista yli kolmannes, 35 prosenttia, todettiin 20-29-vuotiailla.

”Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi olennaisesti ennallaan”

Tapausmäärien noususta huolimatta epidemiatilanne on monilla alueilla edelleen rauhallinen.

–Joillakin alueilla on esiintynyt paikallisia tartuntarypäitä. Osalla alueista, etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, tartuntojen määrä kasvoi merkittävästi EM-kisaturisteilla todettujen tartuntojen myötä.

Sairaalahoidossa koronapotilaita oli 30.6.2021 sairaanhoitopiirien ilmoituksen mukaan yhteensä 38, joista perusterveydenhuollon osastoilla kolme, erikoissairaanhoidon osastoilla 28, ja teho-osastoilla seitsemän potilasta.

– Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi olennaisesti ennallaan.

Koko maassa noin 58 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 18 prosenttia väestöstä. Noin 72 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteensa.

LUE MYÖS: