Pohjoismaissa toimiva hoivapalveluyritys Attendo ajautui hankkimaan suojavarusteita suoraan Kiinasta, kun se koki, etteivät viranomaiset Ruotsissa panostaneet riittävästi hoivakoteihin koronaepidemian varhaisessa vaiheessa, kertoo toimitusjohtaja Martin Tivéus.

Yhtiö kielsi vierailut hoivakoteihinsa ja alkoi kartoittaa työntekijöiden kuntoa, mutta kun virus levisi hoivakoteihin, Attendossa ymmärrettiin, että taudin täytyy tulla oireettomien työntekijöiden mukana.

– Olemme jahdanneet suojavarusteita, jotta pystyisimme suojaamaan kaikkia, mutta meillä ei ole ollut riittävän paljoa, vaan olemme joutuneet keskittämään suojavarusteita niihin yksiköihin, joissa on ollut useampia tapauksia, kertoo Tivéus Ruotsin tilanteesta.

Kun suojavarusteita ei ole saatu virallisia kanavia pitkin, Attendo ryhtyi hankkimaan itse suojavarusteita Kiinasta. Markkinaa Tivéus kuvaa suoranaiseksi sotatantereeksi.

– Ymmärrän, että tämä on ollut hankalaa viranomaisille, koska ei näissä olosuhteissa pysty noudattamaan mitään hankintalakeja, vaan täytyy olla tahtoa toimia toisella tavalla.

– Joskus joudumme maksamaan koko kauppahinnan ennakkoon tai joskus on 30 minuuttia aikaa tehdä päätös tarjouksesta, joka on tullut tekstiviestillä tai wechatissä.

Toimitusjohtaja painottaa, että omien kontaktien pitää olla kunnossa tavaroiden laadun varmistamiseksi. Attendon tapauksessa se on tarkoittanut luotettavia kontakteja ja lääkäreitä.

– Jo pelkästään se, että saa tavaraa laadukkaista vientiluvan saaneista tehtaista on hankalaa, mutta logistiikka on ihan yhtä vaikeaa. Tavarat voivat jäädä Kiinan rajalla tulliin ja jäädä sinne pompoteltaviksi. Osin kyse on ihan positiivisesta asiasta, sillä hekin haluavat varmistaa tuotteiden laadun, mutta se tekee lähetyksistä epävarmempia. Jos ostaa kuution tilaa lentokoneesta, niin ei voi olla varma, saako sinne tavaraa, kun ei tiedä, tuleeko se tullista läpi ajoissa. Sitten voi taas kulua viikko.

Ranskassa ja Saksassa on syytetty amerikkalaisten kaapanneen heidän tekemiään tilauksia tarjoamalla kauppojen jälkeen vielä parempaa hintaa.

– Tästäkin meillä on kokemusta. Meillä on ollut paljon tapauksia, missä osa lähetyksistä on vain kadonnut, koska joku on tarjonnut jossain enemmän tai sitten ne ovat tullissa jossain kolmannessa maassa, missä on tehty välilasku tai ostettu siellä. Tämä on hyvin erityinen tilanne.

– Täytyy tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta riskejä saa hajautettu. Sitten pitää tuntea oikeita ihmisiä ja oikeita perheitä, jotta pääsee etusijalle, eikä tavaroita osteta välistä muualle.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.