Koronaviruksen takia vähentynyt teollisuustuotanto on johtanut Kiinassa päästöjen selvään vähenemiseen.

Tarkkoja tietoja teollisuustuotannon laskusta ei ole, mutta vähennyksen arvioidaan olevan kymmeniä prosentteja. Vähennys tarkoittaa, että fossiilisilla polttoaineilla tehdyn sähkön kulutus on laskenut samassa suhteessa.

CREA-tutkimuslaitoksen (Centre for Research on Energy and Clean Air) mukaan Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat helmikuussa vähentyneet noin neljänneksen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Viikossa Kiina siis tupruttaa tällä hetkellä hiilidioksidia 50 megatonnia vähemmän kuin viime vuonna. Vähennyksen määrä on samaa luokkaa kuin Suomen koko vuoden päästöt.

Tehtaiden ja voimaloiden lisäksi monet muutkin päästöjen aiheuttajat viettävät hiljaiseloa. Kotimaan lentoliikenne on helmikuussa vähentynyt Kiinassa 70 prosenttia.

Hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös typpidioksidipäästöt ovat laskeneet selvästi. Nasan ottamien satelliittikuvien perusteella päästöt ovat vähentyneet viime vuodesta 36 prosenttia.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.